De prijzen van paprika daalden in oktober snel, al was de daling bij de rode minder heftig dan bij de andere kleuren. Voor alle kleuren geldt: het seizoen als geheel is teleurstellend verlopen.
Tot half oktober liepen de prijzen van rode paprika nog op. Bij ZON en BelOrta piekte de klokprijs van de grofste sortering (221-261 gram) even naar circa € 1,50 per kilo. Daarna halveerde de prijs in een week tijd en herstelde zich nauwelijks meer tot begin deze week.
De prijs van grove gele paprika lag in de eerste helft van oktober wat hoger en stabieler dan de rode, maar zakte na half oktober ook verder weg. Op de Nederlandse veilingen werd eind november niet veel meer dan € 0,50 per kilo gele paprika betaald aan de klok, voor de grove sortering althans.
De fijnere sortering (161-181 gram/70 mm) daalde in de tweede helft van oktober naar 15 tot 20 cent per kilo. In week 43 waren er dagen dat er op de 3 veilingen nog geen dubbeltje per kilo voor werd betaald. De kleinste maat (111-141 gram/60mm) draaiden zelfs door bij menige afzetorganisatie. Oranje paprika onderging hetzelfde lot als de gele variant.
Veel groen uit kleurtjes
Bij groene paprika verliep de prijsvorming in de tweede helft van oktober nog dramatischer dan bij gele en oranje paprika. De grovere sorteringen brachten niet veel meer op dan 20 tot 30 cent per kilo, terwijl ook hier de kleinste sortering doordraaide. In week 43 was de uitbetaalprijs (gewogen gemiddelde van alle groene paprika) op de Belgische veilingen slechts 15 cent per kilo. De weken ervoor en erna was dat 22 cent per kilo.
In de loop van oktober nam de aanvoer van groene paprika enorm toe, vooral doordat veel groen uit geel, rood en oranje werd gesneden omdat deze vruchten het gekleurde stadium niet meer halen. Het areaal gekleurde paprika is veel groter dan in groen gespecialiseerde bedrijven. Als tegelijkertijd een deel groen uit gekleurd wordt geoogst heeft dat een grote invloed op de markt.
Meer klasse 2 en fijnere sortering
Het seizoen begon al met slechte prijzen en lagere producties. De momenten om die achterstand in omzet daarna in te halen, waren schaars. Door de lange hittegolf is vervolgens de kwaliteit fors achteruit gegaan en zijn de vruchten veel kleiner gebleven waardoor ook de kiloproductie terugviel.
Voor een vergelijking met andere jaren is het verraderlijk om de prijsvorming van het grove segment klasse 1 als leidraad te nemen. De grote hoeveelheden klasse 2 brachten dit jaar weinig op. De kleinere maten werden regelmatig helemaal niet verkocht en belandden met de vruchten met brandschade en neusrot in de container.
Flink verlies in omzet
In september was de productie laag en waren de prijzen hoog, in de tweede helft van oktober was het omgekeerd. Zowel in productie als omzet blijven paprikatelers dit seizoen ver achter bij de prognoses. Een teler met gele, rode en groene paprika schat dat hij dit jaar 7 tot 10% minder omzet haalt als in een normaal jaar. Het verlies aan rendement is nog groter. De kosten van arbeid zijn sterk gestegen door hogere lonen en lagere prestaties door fijnere vruchten en kwaliteitsproblemen. Ook energie is duurder geworden.
Marktstromen veranderd
Inmiddels is de markt aan het overschakelen. De prijs die voor Nederlandse paprika’s kan worden gerealiseerd, is sterk afhankelijk van de afnemer en het volume. “De marktstromen zijn nu anders. Je moet goed weten wie nog niet is overgeschakeld. En je kan een veel betere prijs bedingen als je een hele vrachtwagen vol kan laten rijden”, zegt een paprikateler die zelf vermarkt.
Bij ZON worden deze week de eerste Spaanse paprika’s voor de klok gezet, vooralsnog alleen geel en groen. De prijs voor de gele ligt tussen circa 60 en 75 cent per kilo. Voor de groene wordt tussen circa 36 en 47 cent per kilo betaald. Bij beide is een stijgende tendens te zien.
Spanje begint met lage prijzen
Op de veilingen in Almería zelf liggen de prijzen van gele paprika deze week rond 76 cent per kilo. Rood brengt 85 tot 90 cent op, groen heeft een dalende lijn ingezet en noteert nu circa 50 cent per kilo. Het prijsverloop in het nog jonge seizoen is een stuk lager dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met 2016. Volgens de regering van Andalusië is het areaal geblokte paprika opnieuw gestegen terwijl er ook eerder is geplant dan vorig jaar. Met ruim 10.000 hectare is paprika is nu tomaat voorbij als grootste gewas in de kassen van Almería.