Het teeltschema in PlanetProof is nog niet voldoende aangepast aan de droogteperikelen van deze zomer.
Teelt en teeltbegeleiding vragen om aanpassingen op dit punt. Dat bleek donderdag op de hoorzitting van On the Way to Planetproof voor aanpassingen in het certificaat voor 2019. Zo vroeg een teeltadviseur aandacht voor de drooggevallen bassins bij een glasteler en zijn wens deze met leidingwater te vullen. “Omdat er eisen gesteld worden aan de natriumgehaltes, is dat dan niet toegestaan? De teler heeft uit hygiëneoogpunt geen slootwater gebruikt.”
Kees van Ast, voorzitter van het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur (SMK), wees op de calamiteitenregeling. De adviseur hoopt echter dat het certificaat hierop in de toekomst vooraf duidelijkheid kan verschaffen.
Niet-beregenen duurzamer
Vanuit de teelt kwam een vraag over bonuspunten voor beregenen met regensensoren. Een teler koos op momenten voor niet beregenen, maar daar staan geen bonuspunten tegenover. Een vreemde keuze, aldus de teler.
Het is een lastige vraag om te stellen dat niet beregenen duurzamer is
Volgens Stefanie de Kool, programmamanager voor de plantaardige teelt bij SMK, is dit in de bedekte teelt inderdaad anders dan bij vollegrond. “Het teeltsysteem gaat er vanuit dat je zo duurzaam mogelijk beregent. Het is een lastige vraag om te stellen dat niet beregenen duurzamer is.”
Druppelslangen belonen
Een ander punt is de beloning voor gebruik van druppelslangen. Nu wordt druppelbevloeiing nog niet beloond met extra bonuspunten, opperde een leverancier. De Kool vroeg zich af of het gebruik van druppelslangen niet al gangbaar is in veel teelten. Toch gaat het College van Deskundigen zich over deze droogtevragen in het certificaat buigen en vòòr 1 januari 2018 hierover een besluit nemen.