Doorgaan naar artikel

‘Tiel 6000 jaar geleden al dol op appels’

Archeologen hebben in Tiel appels van 6000 jaar oud opgegraven.

Ze hebben het nieuws vakkundig opgespaard tot in de komkommertijd. De opgravingen voorafgaand aan de bouw op bedrijventerrein Medel werden al in 2016 en 2017 gedaan en er is ook al een uitgebreide tentoonstelling geweest van de topstukken uit de Romeinse tijd in het Flipje en Streekmuseum in Tiel.

Maar het nieuws van de oudste appeltjes van Nederland in – of all places – Tiel hebben ze tot nu bewaard. Heel erg kleine verschrompelde appeltjes, eigenlijk alleen nog onder de microscoop te zien, maar toch: 6000 jaar oud. Da’s oud hoor. Volgens traditionele Bijbelse tijdrekenkunde zelfs niet eens zo erg lang na Adam en Eva en die beroemdste aller vruchten, hen door de slang zo valselijk aanbevolen.

In de herfst gedroogd aan het vuur

De turende archeologen kunnen onder die microscoop nog wel zien dat iemand met een mes de oerappeltjes bewerkt heeft en de appel toen bij een vuur heeft gedroogd of heeft verbrand. In het najaar, vermoeden en vertellen de archeologen, want ze hebben er maar wat graag een heel verhaal bij. In het najaar, want dan geen zon meer om de appels te drogen, dus dan maar bij het haardvuur. Het vuur waar ze uiteindelijk ook in terecht kwamen, waardoor ze ook tot nu bewaard zijn gebleven.

Misschien zelfs oerappeltaart

Het moeten kleine harde en heel erg zure appeltjes zijn geweest, naar onze smaak eigenlijk niet te eten. Misschien ook wel niet voor de smaak van onze verre voorouders, die ze daarom maar grilden en er wellicht ook alcoholische lekkernijen van maakten. Of er misschien zelfs wel oerappeltaart van bakten. Misschien ook wel niet hoor, maar voor het beeld is het natuurlijk wel zo mooi: die steentijdmannen en –vrouwen en –kinderen, in een kil en regenachtig najaar rondom het vuur, hun winterse beestenvellenkleren uit de kist gehaald en samen die o zo bekende geur opsnuivend. Heerlijk nieuws.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin