In vergelijking met enkele weken geleden loopt de peenhandel wat beter, constateert Aard Robaard in Dronten. Het zal nu zo’n 15, 16 cent per kilo zijn, geeft hij voorzichtig aan.
Zijn aarzeling hangt samen met zijn keus vanaf maart met peen de markt op te gaan. Hij volgt de prijsontwikkelingen nu nog wat meer van een afstand. Er zijn al wel proefspoelingen uitgevoerd, die pakten goed uit.
De positieve prijstendens is wellicht te danken aan het winterse karakter van het weer en doordat de meeste kwalitatief mindere partijen al in de afgelopen maand geruimd zijn, oppert hij. “Als de consumptie nu oploopt en er daardoor meer vraag ontstaat, is dat vooral vraag naar de goede partijen.”
Grondbewerking al rond
De komende weken ligt de nadruk nog vooral op het treffen van voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Grondbewerking hoort daar niet bij, want dat is al gebeurd. In vergelijking met veel collega’s elders in Nederland had Robaard minder met overvloedige neerslag te kampen, waardoor hij in het najaar lang kon doorgaan met het buitenwerk. “We zijn nu bezig met machineonderhoud. Het rijdend materieel heeft een beurt nodig, nu staat de uienzaaier in de werkplaats.”
Peenacademie
Verder wijst hij op de recente oprichting van de peenacademie, erop gericht de teelt kwalitiatief en kwantitatief naar een hoger plan te tillen. Dat gebeurt in groepsverband, met begeleiding van adviesorganisatie Delphy. De financiering komt van deelnemende telers en van Europees beschikbaar gestelde POP-gelden ten behoeve van plattelandsontwikkeling. ”In maart hebben we de eerste bijeenkomst, de inhoudelijke invulling van de academie moet vooral van de telers komen. Een onderwerp zou kunnen zijn hoe de onkruidbestrijding in peen opnieuw in te richten, na het verdwijnen van linuron.”
Auteur Joost Stallen