Gemeente Kaag en Braassem staat beperkt huisvesting toe op glastuinbouwbedrijven. Ze laat bedrijven daarbij samenwerken.
Dat blijkt uit de nieuw vastgesteld beleidsregels arbeidsmigranten van de gemeente. Glastuinbouwbedrijven kunnen onder de nieuwe regels tijdelijke huisvesting realiseren voor eigen personeel in (bij voorkeur) bestaande bebouwing voor een periode van maximaal 10 jaar. Zij moeten aantonen daarvoor samenwerking te hebben onderzocht met andere glastuinbouwbedrijven binnen de gemeente. Ook moeten ze aantonen dat de locatie herstructurering niet in de weg staat.
Ruimere mogelijkheden voor huisvesting
De glastuinbouw had gevraagd om ruimere mogelijkheden om huisvesting te creëren binnen glastuinbouwgebieden als Roelofarendsveen, maar dat is niet opgenomen in de regels. Daarvoor zouden provinciale richtlijnen voor Zuid-Holland geen ruimte bieden.
Toch is in gemeentes als Westland het beleid wel verruimd en worden grotere woonlocaties toegestaan in glasgebieden in de gemeente. Niet alle gemeentes willen zover gaan als de grootste glastuinbouwgemeente van Nederland.
Ook in Kaag en Braassem is de arbeidskrapte groot. Zo liet de lokale LTO-bestuurder Kees van Rijn vorige maand aan Nieuwe Oogst weten dat delen van kassen leeg blijven vanwege een tekort aan arbeidskrachten.