Fruitprijzen zijn de afgelopen 3 jaar in winkels in Nederland maandelijks steeds gestegen.
Dat blijkt uit CBS-inflatiecijfers. Sinds mei 2015 is de gemiddelde fruitprijs steeds hoger geworden in vergelijking met het jaar ervoor. Deze vergelijking van jaar op jaar sluit seizoenseffecten uit. In geld uitgedrukt heeft de dure fruitperiode van 3 jaar een 15 tot 20% hogere winkelprijs opgeleverd. Sinds afgelopen najaar spelen hoge hardfruitprijzen een rol.
Groente halfjaar goedkoper
Voor groente geldt het omgekeerde, maar dan voor een kortere periode. Sinds november 2017 zijn groenteprijzen in Nederlandse winkels lager dan in het jaar ervoor. Daaraan komt nu een einde, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Hier speelt het effect van de Europese oogstproblemen in de winter van 2016-‘17 een rol. De Europese krapte dreef groenteprijzen ver op.
Effect op inflatiecijfers
De groenteprijzen hadden in die 7 maanden een drukkend effect op de inflatiecijfers. Daarvan is nu in ieder geval geen sprake meer. Voor groente is de prijsindex vrijwel gelijk aan de voedingsprijsindex. Dat inflatie-effect geldt overigens wel voor de fruitaankopen door consumenten in mei. Die prijsindex ligt 8% boven de prijsindex voor voeding.