Doorgaan naar artikel

Energie stabieler dan koersen op beurs

De Europese en Amerikaanse beursen hebben de afgelopen weken voornamelijk rode cijfers laten zien. De vrees voor een recessie laat zich echter minder sterk terugzien in de energieprijzen.

De olieprijs heeft de laatste weken vooral een stijgende trend laten zien.
Olie sloot woensdag op een prijs van 112,5 dollar/vat. Tegenvallende werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten en berichten over een vertragende economie in China, zorgen voor een kleine dip in de prijs. Daarbij verzwakte de euro als gevolg van de Europese schuldencrisis, wat via de euro/dollar-verhouding zorgt voor goedkopere olie. Woensdag liet Zwitserland echter weten dat het de minimale waarde voor de eigen franc zal handhaven op 1,20 CHF/€. Als de waarde hier bovenuit komt, zal de Zwitserse centrale bank francs voor euro’s omruilen om zo de waarde van de franc te drukken. Door deze maatregel werd de dollar ten opzichte van de euro minder waard.
De onrust op de financiële markten zal de komende weken een grote impact blijven houden op de energieprijzen.

Richting dagmarkt gas nog onzeker
De termijnprijzen voor gas nemen nog geen duidelijke richting aan. Vorige week zaten de prijzen in een opwaartse trend, mede veroorzaakt door onderhoud in Qatar en een storing in de verbindingen tussen Noorwegen en Duitsland. Deze week leverderde de markt weer iets in, waardoor de prijst blijft schommelen rond de 27 €ct/m3.
Op 1 september bereikte de eerste commerciële lading de Gate LNG-terminal op de maasvlakte. Na de succesvolle testfase waarin drie LNG-schepen in juni en juli arriveerden bij de terminal, markeert de ‘Bu Samra’ de belangrijke mijlpaal dat Gate terminal vanaf nu volledig operationeel is.
De spotmarkt voor gas noteerde een sterke stijging in de afgelopen weken. Dinsdag noteerde een kuub gas boven de 24 eurocent. De richting van de dagmarkt zal nog wel even onzeker blijven. Aan de ene kant zal het aanbod van LNG en dalende gasvraag prijsverlagend werken. Signalen over onderhoud aan pijpleidingen en de onzekerheid in Libië werken dit juist tegen. Daarnaast kijkt Europa met spanning naar het dispuut tussen Rusland en Oekraïne over de gasprijzen.

Termijnprijs kolen stijgt nog niet sterk
Het ziet er naar uit dat het verstoken van steenkolen in Duitsland volgend jaar in de lift zal zitten. Door het sluiten van kerncentrales moet naar vervangende capaciteit worden gezocht. De ambitie daarbij is duurzame energieopwekking, maar in eerste instantie lijkt men toch vooral terug te vallen op fossiel. Voorlopig zien we echter nog geen sterke stijging in de termijnprijs voor kolen. De prijs voor CO2 toonde eind augustus een correctie van twee euro. De afgelopen week leverde de prijs echter weer een euro in tot 12 euro/ton.

Schommelingen op onbalansmarkt
Op de korte termijnmarkten voor elektriciteit valt de sterke schommeling op de onbalansmarkt op. De gemiddelde dagprijs (APX) is de afgelopen dagen gedaald als gevolg van de hoge windproductie. Naar verwachting zal de wind in de loop van de week weer afnemen.

Commodities
laatste prijsnoteringen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin