Doorgaan naar artikel

Markt: Komkommerprijs kent geen komkommertijd

Altijd wat met de komkommerprijzen. Na het diepe dal van de afgelopen weken schieten ze deze week razend snel ophoog. Op woensdag steeg de klokprijs bij BelOrta al naar 45 cent (40-ers), 3 keer zo hoog als een week eerder.

Donderdag 2 augustus noteert The Greenery een indicatieve klokprijs van 44 cent voor de 40‘ers en 37 cent voor de 35‘ers. Bij ZON Fruits & Vegetables is dat respectievelijk 47 en 39 cent per stuk. De daghandel van grote telersverenigingen laten eenzelfde beeld zien. Donderdag lagen de daghandelsprijzen (geen uitbetaalprijzen) rond 43 cent (40‘ers) en 35 cent (35‘ers) per stuk, circa 15 cent meer dan aan het begin van deze week.

Extreme schommelingen

Op de Nederlandse veilingen lijken de prijzen minder extreem te schommelen, of in ieder geval langzamer te reageren dan in België. Op woensdag (1 augustus) lag de Nederlandse indicatieve klokprijs voor de 40‘ers op circa 35 cent en voor de 35‘ers rond 32 cent per stuk, 9 cent lager dan bij BelOrta, terwijl het verschil op maandag maar een paar cent was. Daar staat tegenover dat de klokprijzen voorgaande weken in Nederland minder ver wegzakten dan in België. Bij BelOrta lag de middenprijs voor 35‘ers tussen 20 en 25 juli onder 10 cent per stuk, gemiddeld 5 cent lager dan de klokprijzen bij The Greenery en ZON. Op de Nederlandse veilingen zijn de indicatieve klokprijzen niet onder de grens van een dubbeltje per stuk gezakt.

Minder aanvoer, goede vraag

De plotselinge opleving van de komkommerprijzen wordt voornamelijk veroorzaakt door teeltwisselingen. Zowel veel vroege als de late 3-keer-telers zijn uit productie. En een aantal hogedraadtelers wisselt later dan de gebruikelijke eerste week van juli. “In Engeland zie je steeds meer 2-keer-planters die in de tweede helft van juli wisselen”, zegt adviseur Jaco Kieviet. “Er staat misschien maar 100 hectare komkommer, maar ze zijn nu nog afhankelijker van de import.”

Volgens de verkoopafdeling van BelOrta is de kleinere aanvoer niet de enige oorzaak. “Bij ons is maximaal 10% van het areaal uit productie. Je ziet ook dat de consumptie nog steeds groot is. In België komen al heel wat mensen terug van verlof. En het lijkt erop dat er vooral in Duitsland veel retailers acties hebben.”

België zet de toon

De grotere schommelingen van de komkommerprijzen op de Belgische veilingen lijken deze zomer vaker voor te komen. In juli waren er bij BelOrta regelmatig veel sterkere prijsdalingen te zien dan op de Nederlandse veilingen. Begin week 28 (9 en 10 juli) zakte de prijs bij BelOrta in een paar dagen van 27 naar 8 cent (35‘ers) en 29 naar 11 cent (40‘ers). De klokaanvoer (838.000 stuks van de 3 voornaamste sorteringen) was op die maandag duidelijk te hoog.

Op de Nederlandse veilingen daalde de prijs op 9 juli veel minder ver, maar 1 of 2 dagen later vond ook daar een forse correctie plaats. Aan het eind van die week trad overal enig herstel op. Maar de week erna waren het opnieuw de Belgische veilingen die het voortouw namen in prijsdalingen. In week 30 bereikte die hun dieptepunt met prijzen van 6 cent voor 35‘ers en 8 cent voor de 40‘ers (24 juli).

Aantrekkingskracht

De regelmatig ver wegzakkende klokprijzen hebben een grote aantrekkingskracht op kopers uit Nederland. “Als ik ’s morgens aan het werk ga, weet ik nog niet wat ik ga doen. Maar natuurlijk is de prijs bij komkommer ongeveer het enige waar je oplet als je beslist waar je gaat kopen”, zegt een Nederlandse handelaar. “Als de prijzen in België zoveel lager zijn, dan kopen we daar.”

‘Beste prijs voor de teler’

BelOrta voert naar eigen zeggen een beleid dat voor de teler de beste middenprijs oplevert en gebruikt daarvoor verschillende verkoopmethoden. Behalve de dagverkoop voor de klok en lang lopende (seizoens)contracten (maximaal 30% van het aanbod) hanteert de veiling het middel van de voorverkoop. De afnemer koopt dan tegen een klokprijs die 1 of 2 dagen vroeger ligt dan de aanlevering van het product in de gewenste verpakking en sortering.

Voorverkoop beïnvloedt klokprijs

Een groot aandeel voorverkoop kan een grote invloed hebben op de klokprijzen. Immers, er blijft minder over voor de vrije verkoop waardoor de klokprijs weer kan stijgen. BelOrta heeft de laatste weken grote hoeveelheden komkommers via voorverkoop verkocht. Vorige week vrijdag (27 juli) is bijvoorbeeld 65% van de komkommeraanvoer voorverkocht. Afgelopen maandag (30 juli) was dat maar 25%.

Of het prijsbeleid in België uiteindelijk tot een betere middenprijs leidt, moet nog blijken. In juli waren de klokprijzen er in ieder geval vaak een stuk lager dan in Nederland (zie prijzengrafiek). Maar met een aantrekkende markt lijken de aanvoerders in België ook meer te profiteren.

Stel hier zelf uw grafieken van de dagelijkse klokprijzen samen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin