Minister Carola Schouten van Landbouw en Voedselkwaliteit wil dat Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt.
Ze trekt de komende jaren € 7 miljoen uit om dat waar te maken. In de agenda ‘Samen tegen voedselverspilling’ staat een serie maatregelen die de minister wil invoeren. Deels raken die maatregelen ook de teeltbedrijven. Er komt een top 10 van meeste verliezen in de primaire sector. Precies inzichten in de verliezen in de keten ontbreken nog altijd.
Aantrekkelijk bedrijfsmodel
De minister wil het vooral aantrekkelijk maken voor zoveel mogelijk bedrijven in de verschillende ketens om aan te haken. Dat moeten er 200 zijn in 2020 door een aantrekkelijk business model aan te bieden. Met slimme samenwerking door ketens heen om voedselverspilling te voorkomen, te verminderen en reststromen optimaal te
verwaarden kan een aantrekkelijke business case ontstaan. Daarvoor zijn bijdragen in onderzoek aan te vragen via vouchers. Ook wordt de wet verruimd.
Consument gooit 41 kilo voedsel weg
Ieder jaar verspillen Nederlandse huishoudens, bedrijven en horeca naar schatting 2 miljoen ton voedsel. Die verkwisting begint al op het boerenerf, maar ook onderweg, op de veiling, in de supermarkt en in de keuken belandt veel voedsel bij het vuil.
Een doorsnee consument gooit jaarlijks zo’n 41 kilo voedsel weg. Dat is Schouten een doorn in het oog, omdat minder verspilling veel geld en CO2-uitstoot kan schelen. En de verkwisting is “des te erger als je bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan”.