De curator heeft toegang gekregen tot de administratie van FresQ, die in beslag was genomen voor een strafrechtelijk onderzoek.
Dat blijkt uit het voortgangsverslag van curator Hernri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten uit Den Haag. De faillissementsafwikkeling is belangrijk omdat de overheid een terugvordering van € 48,5 miljoen kan inbrengen uit ten onrechte betaalde GMO-gelden. Die vordering is tot op heden nog niet neergelegd bij de curator, blijkt ook uit het verslag.
Meer dan een jaar geleden werd FresQ failliet verklaard en kwamen partijen met claims op de boedel en bedrijfspanden en middelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft de vordering voor eerder uitgekeerde subsidies dus nog niet in het faillissement ingediend.
Onderzoek curator kruist strafrechtelijk onderzoek
Het onderzoek van de curator naar het faillissement kruist een strafrechtelijk onderzoek in de FresQ-zaak. Over het verloop van dat onderzoek is in het faillissementsverslag niets opgenomen. Wel onderzoekt de curator het handelen van bestuurders in dit faillissement.
Voor de zomer werd bekend dat Rabobank Westland en de Belastingdienst beide claimen pandrecht te hebben op (een deel van) productiemiddelen bij 6 telers. De aanschafwaarde bedroeg aanvankelijk € 3,1 miljoen. De huidige waarde is onbekend.