‘Het is elke keer bijstellen met dat wisselvalige weer’
Het gewas bij Sjaak de Hoog in Pijnacker staat er nog vrij fris bij. “Het groeit en bloeit, en er hangt van alles wat.” De vruchten zijn aardig op lengte. “Daardoor kunnen we ze wat zwaarder snijden. Het is voor het prijsverschil nog steeds de moeite om ze te laten hangen tot het een 40-er is. Straks tegen het eind van de teelt, als de kwaliteit wat minder wordt, moeten we waarschijnlijk wel iets lichter gaan snijden.”
Mede doordat er maar één plant per vierkante meter staat, is het gewas niet te vol. Verder heeft hij er regelmatig wat bladeren tussenuit gehaald.
Verder is hij nog wat aan het koppen. “De normale gang van zaken.” Dat gaat nog twee weken door. Daarna zal de gewasverzorging weinig aandacht meer krijgen. “Over ongeveer vijf weken is het weer klaar met deze teelt.”
Bijven bijstellen
Overdag staat de temperatuur ingesteld op 22 graden Celsius, ’s avonds op 18 graden. Om 01.00 uur trekt hij deze weer op naar 20 graden Celsius. In de morgen staat de luchtlijn der kort bovenop. Met mooi weer mag de temperatuur op de middag doorlopen naar 25 of 26 graden Celsius. Maar met regenachtig ‘ape-weer’ houden we het lucht open. Het is elke keer bijstellen met dat wisselvalige weer.”
Ook met de watergift vraagt dat aandacht. “Als je ineens een donkere dag hebt, na een mooie zonnige dag, dan moet je opletten dat je niet te weinig geeft. De plant drinkt dan nog wel door.”
Productie op peil
Ondanks de afgelopen donkere periode, valt de productie nog niet tegen. “Tot en met week 36 liep het nog gelijk met vorig jaar. In de week erna hebben we een komkommertje ingeleverd, en deze week (38) zal dat ook wel zo zijn. Maar qua bloei en groei van het gewas op dit moment, zou die achterstand niet veel groter hoeven te worden, natuurlijk afhankelijk van welk weer we nog krijgen.”
‘Van alles een beetje’
Aan ziektes en plagen zit er van alles een beetje. “Wat meeldauw, al blijft dat aardig onder controle. Een beetje spint. Daartegen hebben we een behandeling uitgevoerd. Het is even afwachten hoe dat uit gaat pakken. In week 37 is een keer gespoten tegen Botrytis. Dat droogt aardig op. Maar al die dingen horen een beetje bij een herfstteelt.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser