Na een brexit worden mogelijk meer Nederlandse tomaten uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk.
Dat blijkt uit de studie Exploring the impacts of two brexit scenarios on Dutch agricultural trade flows van onderzoeksinstituut WER (voorheen LEI). Daarin onderzochten onderzoekers met modelsimulaties de effecten van een harde en zachte brexit.
Productiewaarde daalt
De Nederlandse tomatensector lijdt wel schade bij een harde brexit ter grootte van ongeveer 1% productiewaarde door lagere prijzen. Nederlandse tomaten kunnen hun positie op de Britse markt wel iets versterken na zo’n brexit, omdat dalende prijzen door een brexit beter worden opgevangen in Nederland dan in bijvoorbeeld Spanje. De export naar het VK kan dan met 3.400 ton groeien, waarbij de uitvoer naar andere EU-landen licht daalt. Het onderzoeksmodel gaat er namelijk vanuit dat de Spaanse productie na een brexit harder geraakt wordt dan Nederlandse, waardoor meer ruimte ontstaat op die Britse markt. Datzelfde effect, maar dan groter, wordt ook voorzien voor de uitvoer van varkensvlees.
Zachte brexit: weinig verandering
Bij een zachte brexit, de versie met een vrijhandelsakkoord, zal er weinig veranderen. Bij een harde brexit zijn geen afspraken tussen de EU en het VK over een nieuwe handelsrelatie en wordt er teruggevallen op wereldwijde handelsafspraken (WTO).
€ 500 miljoen
Per saldo daalt de totale exportwaarde van de hele Nederlandse agrarische sector na een harde brexit. Dit vertaalt zich in een daling van de totale agrarische productiewaarde met grofweg 2%, ofwel circa € 500 miljoen. Deze daling wordt vooral veroorzaakt door lagere prijzen die het gevolg zijn van prijsdruk op de Europese markt als door brexit de handel met het VK wordt verstoord.