Telersvereniging Nautilus ziet af van GMO in 2019 omdat het lastig is biologische teeltelementen op te nemen in het EU-subsidieprogramma GMO.
Dat zegt Hein Wolff, directeur van telersvereniging Nautilus. Het bestuur van Nautilus heeft het besluit genomen geen GMO-subsidie aan te vragen voor 2019. Wolff noemt het zuur. “Biologische teelt past heel goed in de landbouwvisie van het ministerie, maar het is niet mogelijk om GMO daarbij te gebruiken.”
Risico’s op terugvorderingen
De belangrijkste reden is de onzekerheid of de besteding van de middelen niet later wordt afgekeurd, waardoor terugvordering volgt. Nautilus schreef een programma om GMO aan te vragen rondom biologisch uitgangsmateriaal, biologische bestrijding en biologische certificeringskosten bij Skal en Demeter. “Dat soort zaken zijn voor biologische teelt blijkbaar niet vernieuwend en we zouden ons daarmee in de voet kunnen schieten.” Zwaardere investeringen in bijvoorbeeld innovatieve preciesielandbouw of schoffelmachines waren geen onderdeel van het Nautilus-programma.
Biologische karakter van teelt
Of daarmee GMO per definitie niet haalbaar is voor biologische telers, kan Wolff niet zeggen. “Het biologische karakter van de teelt maakt het in ieder geval wel lastiger.” Wolff vreest dat in een latere controle door de Europese Commissie uitgaven met GMO worden teruggevorderd. “Bij FresQ en de terugvordering zie je hoe dat een coöperatie schade aan kan brengen.
Meer duidelijkheid 2020
Wolff voerde gesprekken met uitvoerder van de regeling in Nederland, RVO.nl. “Die zei: dien een zo nauwkeurig mogelijk plan in, en wees zorgvuldig op toekomstige wijzigingsmomenten.”
Nautilus kiest voor een pauzejaar en hoopt volgend jaar wel een programma in te kunnen dienen als meer duidelijkheid is, bijvoorbeeld door vernieuwing van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).
Lees ook: Ook telers Zundert zien af van GMO-steun