Biologisch toezichthouder Skal zint op andere vormen van toezicht door toenemende fraudegevoeligheid van de sector.
Directeur Nicolette Klijn van Skal Biocontrole signaleert dat de biologische sector door de sterke groei steeds kwetsbaarder wordt voor fraude. Zelf noemt ze in Boerderij Vandaag de toenemende residuvondsten in biologische voeding als voorbeeld. Ze roept biologische bedrijven op vermoedens van misstanden in het biologische afzetkanaal sneller te melden.
Inzet op niet-gecertificeerden
De biologische sector ziet steeds vaker bedrijven toetreden die uit commercieel oogpunt de omschakeling maken. Dat maakt de sector fraudegevoeliger. Skal wil het toezicht daarop aanpassen, zegt Klijn. “Certificeringssystematiek is niet altijd een goed handvat om te kijken naar fraude. Daarom kijken we met de NVWA welke vormen van toezicht wij dan wel op de sector kunnen inzetten om te zorgen dat we scherper aan de wind kunnen zeilen wat betreft fraude. Binnen Skal moeten we daar meer capaciteit op zetten.”
Nu is het toezicht vooral gericht op het jaarlijks bezoeken van productiebedrijven. Klijn wil in de toekomst ook inspecties op niet-gecertificeerde partijen overwegen. Het toezicht van Skal kwam in de fipronilkwestie ook zelf in de aandacht. In Boerderij Vandaag ontkent Klijn dat de toezichthouder biologische bedrijven de hand boven het hoofd houdt.
Efficiëntie en capaciteit
Skal moet de toezichtcapaciteit vergroten, maar ook efficiënter toezicht houden, denkt Klijn. “Zo zijn we met de sector aan het kijken naar digitale mogelijkheden, zoals blockchain, een techniek die nog in de kinderschoenen staat, maar waarvan we goede hoop hebben dat dit ons iets gaat brengen. Als toezichthouder moet je meedoen met professionaliseren. Voedselfraude blijft iets dat geld oplevert, waardoor voedselproductie integraal kwetsbaar blijft voor dit soort zaken. Dat is niet alleen een klus voor de NVWA, maar ook voor ons en voor de sector.”