Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) mag 10 miljoen euro beschikbaar stellen om de hoogste financiële nood te verlichten bij telers die hun producten door de uitbraak van de Ehec niet meer aan de man kunnen brengen in Duitsland.
Bleker heeft daar vandaag groen licht voor gekregen en gaat nu de nadere voorwaarden voor de regeling uitwerken. Ook de Rabobank heeft laten weten getroffen tuinders te willen steunen, meldt het Agrarisch Dagblad.
Het geld is afkomstig uit het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Voorwaarde is wel dat de sector zelf ook 10 miljoen op tafel legt. Bleker rekent erop dat dat snel gebeurt en hij is blij dat de Europese Commissie erkent dat er extra maatregelen nodig zijn: “Wat we nu kunnen doen, dat doen we”.
Blij
Het Productschap Tuinbouw is daar blij mee. “Het is een begin en de sector bekijkt momenteel hoe hij zijn eigen bijdrage kan leveren”, zei een woordvoerder. Nederlandse tuinders lijden ongeveer 30 miljoen euro schade per week als gevolg van de uitbraak van de Ehec-bacterie, zo schatte het Productschap Tuinbouw vandaag. Het gaat om kwekers van komkommers, tomaten, sla en paprika’s. “Daarom hopen wij dat de staatssecretaris steun kan vinden voor een Europees noodfonds voor tuinders, want dat is keihard nodig.”
Geen Europees fonds
Blekers verzoek voor een Europees noodfonds is vandaag echter afgewezen. De Europese landbouwministers zien nog geen aanleiding voor een Europees noodfonds voor tuinders die als gevolg van de uitbraak met de Ehec-bacterie in de problemen komen. Zelf had de staatssecretaris ook al voorzien dat dat heel moeilijk zou worden. “Eurocommissaris Dacian Ciolos is terughoudend en ziet er nu geen basis voor”, aldus Bleker vanuit Hongarije bij de informele Landbouwraad. Hij legt zich niet neer bij dit nee en wil met vijf andere landen dat er extra steun komt voor de tuinders die nu producten moeten doordraaien omdat er in Duitsland geen vraag meer naar is. Blekers collega Ilse Aigner heeft de Duitsers ontraden om rauwkost te eten zolang niet bekend is waardoor mensen ziek worden. Ook Bleker wil liefst zo snel mogelijk weten wat daar aan de hand is. Hij noemde het een dubbeldrama dat nu in Duitsland mensen overlijden en ernstig ziek zijn terwijl de oorzaak nog steeds onduidelijk is.
Juridische lastig
“Het is heel erg moeilijk. Ik begrijp dat het met de beperkte informatie die nu voorhanden is moeilijk is om de stap naar een noodfonds te zetten. Het ligt juridisch ook erg lastig, omdat een noodfonds alleen mag bij een extreme verstoring van de markt. We blijven de situatie de komende dagen op de voet volgen. En we zullen de Europese Commissie scherp blijven houden.”
Spanje pleit voor Europese aanpak
Ook de Spaanse landbouwminister Rosa Aguillar pleitte voor een steunmaatregel voor tuinders. Door wegval van de Spaanse export lijdt de sector ongeveer 200 miljoen euro schade per week, meldt de Spaanse landbouwminister die vindt dat een Europees probleem ook Europees opgelost moet worden. De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca staat achter het voorstel voor een Europees noodfonds, omdat tuinders in heel Europa zijn getroffen. In Europa is 20 procent van de vraag naar komkommers uitgevallen, nu mensen mogelijk via deze groenten besmet zijn geraakt met de ziekmakende Ehec-bacterie. Ook de vraag naar tomaten, sla en paprika is fors gedaald. In Duitsland geldt het advies deze groente uit voorzorg tijdelijk niet te eten.
Extra steun van Rabobank
Rabobank probeert tuinders die in problemen zijn geraakt als gevolg van de uitbraak van de Ehec-bacterie zo veel mogelijk te helpen. “Bedrijven die in de problemen zijn geraakt schieten we direct te hulp”, zei een woordvoerder vandaag. Rabobank heeft vandaag overlegd met tuinbouwbanken en handelsbedrijven om de problemen in de sector in kaart te brengen. Door de uitbraak van de Ehec-bacterie in Duitsland is de export van Nederlandse komkommers volledig stil komen te liggen. Ook telers van tomaten, sla en paprika’s lijden schade. “We moeten extra krediet verlenen waar dat nodig is”, zei de woordvoerder. “Sommige bedrijven kunnen de klappen opvangen, maar anderen niet.”
Bron: Groenten & Fruit