Doorgaan naar artikel

Delphy kan de vraag nauwelijks aan

Per 1 december breidt het team glasgroenten van Delphy Nederland met 3 nieuwe adviseurs uit tot 18 personen. De uitbreiding volgt door een sterke groei van de vraag naar advies.

De ontwikkeling van kennis in het Improvement Centre van Delphy speelt een grote rol in de uitbreiding van het team. “De proeven leveren veel spin-off op. Telers zijn geïnteresseerd in de kennis die we daar ontwikkelen en vragen om advies bij de toepassing van de nieuwe technieken. Dat is ons verdienmodel”, verklaart manager consultancy glastuinbouw Jeroen van Buren. Een voorbeeld is het praktijkonderzoek naar LED- en hybridebelichting bij tomaat en nu ook komkommer. “We nodigen een selecte groep telers uit om de proeven te volgen. Het resultaat is vaak dat ze daarna ook voor ons advies kiezen.”

Uitleg bij belichtingsproef LED in Improvement Centre. - Foto: Gerard Boonekamp

Uitleg bij belichtingsproef LED in Improvement Centre. – Foto: Gerard Boonekamp

Nederlands advies bij Nederlandse techniek

Delphy Advies haalt ongeveer 70% van de omzet uit Nederland. Maar vooral internationaal groeit de vraag enorm. “Iedereen wil Nederlandse adviseurs bij de Nederlandse techniek. We moeten nu wel eens nee verkopen. Ons uitgangspunt is dat de adviseur uitgerust bij de klant moet komen, dus we laten ons niet gek maken.” Delphy heeft inmiddels 13 vestigingen over de hele wereld waar in totaal 225 mensen werken, waarvan 65 in het buitenland. Daarnaast zijn er 5 telers/managers permanent aan projecten verbonden. DLV, de voorloper van Delphy, startte in 2005 met 135 werknemers. Bij de overname van GreenQ en het Improvement Centre zijn 3 adviseurs meegekomen.

Vooral tomaat

Het advies in het buitenland draait voor 90% om glasgroenten. “Vrijwel ieder nieuw buitenlands project begint als eerste met tomaat.” In Europa is ook aardbei een steeds belangrijker gewas aan het worden voor de adviseurs. “Alle vestigingen worden gevoed met kennis uit Nederland. We verzorgen hier ook veel trainingen aan buitenlandse bedrijfseigenaren en teeltchefs. Voor dit doel komt per 1 januari Arlet Dechering terug”, aldus Van Buren.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin