De Stichting Drijvende Eilanden gaat een drijvende boerderij van twee hectare aanleggen op een zandplas bij Lobith (Gelderland).
Daar worden groenten en aardappelen verbouwd, die in een eveneens drijvend restaurant zullen worden opgediend. LTO Noord zit in de begeleidingscommissie van het project. Wageningen UR concludeert uit onderzoek dat het telen van gewassen op drijvende eilanden mogelijk is.
De stichting heeft al eerder een drijvend fietspad, een drijvend eiland met zonnepanelen en een drijvend huis gebouwd, zegt voorzitter Martin Hubers. “Aangezien meer landbouwgrond nodig is om de groeiende wereldbevolking te voeden, vroegen wij WUR of het mogelijk is voedsel te verbouwen op drijvende eilanden. Veel grote steden in de wereld liggen aan het water.”
Proef landbouw op water in Lelystad
Wageningen UR heeft in het kader van het onderzoek dit voorjaar een drijvend eiland van piepschuim aangelegd in een voormalige algenvijver op het proefbedrijf in Lelystad, zegt onderzoeker Marcel Vijn. “Daar hebben we aardappelen en groenten als sla, tomaten en paksoi geteeld. Dat bleek goed te kunnen. We hebben de gewassen inmiddels geoogst. De gewassen werden wel aangevreten door watervogels. Daar moet nog een oplossing voor worden gevonden. Maar we hebben aangetoond dat landbouw op water mogelijk is.”
Het eiland bestaat uit piepschuim blokken verpakt in plastic folie. Deze zijn met netten aan elkaar gebonden tot vlotten van twee bij drie meter. De groenten werden in gaten geteeld, zegt Vijn. “De planten kregen voeding via het water in de vijver.”
Gewassen in kas al op water geteeld
De stichting presenteert begin november de plannen voor de drijvende boerderij bij Lobith, zegt Hubers. “In kassen is het al gebruikelijk om gewassen te telen op een voedingsbodem met water. De drijvende eilanden worden gemaakt door mensen met een arbeidshandicap. We willen in Lobith een boerderij en een restaurant bouwen op een drijvend eiland, waar voor bezoekers veel te beleven is.”