Arie van Ojen teelt perziken, abrikozen en nectarines in de open lucht. Met vallen en opstaan.
Het Betuws fruitbedrijf op de grens van Zoelen en Tiel begon in 1990 als traditionele kwekerij van appels. Maar al snel werd duidelijk dat een rendabele bedrijfsvoering op 10 hectare met appels niet goed was te realiseren.
Daarom zijn Arie en Dorien van Ojen stukje bij beetje aan het overschakelen op fruit dat tegen een hogere kiloprijs direct aan de consument is te verkopen. Kersen is nu het hoofdgewas. Maar ook wordt al een sinds 2011 ervaring opgedaan met de teelt van 13 verschillende rassen abrikozen, nectarines en perziken.
Gevoelig voor vorst
Die teelten zijn in Nederland zo goed als verdwenen. Dat heeft alles te maken met de concurrentie uit Zuid-Europa. Maar ook zijn de half maart al bloeiende bomen in Nederland eigenlijk te gevoelig voor nachtvorst.
Des te opmerkelijker dat in dit jaar, met her en der zoveel vorstschade, de perzikenoogst bij de Van Ojens zo overvloedig is. Afdekken met folie en werken met ventilatoren en vuurpotten heeft kennelijk goed geholpen.
Pluktijdstip lastig te bepalen
Overigens erkent Arie van Ojen dat de teelt van de exotische gewassen nog een kwestie is van elk jaar weer blijven leren in de praktijk. “Met name het pluktijdstip is moeilijk te bepalen. We probeerden de perziken en nectarines aan de boom te laten rijpen. Vervolgens zijn ze te zacht om ze heelhuids te plukken. De abrikozen vallen juist weer heel snel op de grond.”
Het regenachtige weer van de laatste weken heeft voor de warmteminnende vruchten overigens minder gevolgen. “We telen alles onder regenkappen. Dus dat is geen probleem.”
Kraam dicht en appels oogsten
De oogst duurt nog tot half augustus. Dan gaat de kersenkraam dicht en is er alle tijd voor de oogst van de appels. “Daar hebben we nog 3,5 hectare van. Zo lang de bomen gezond zijn, is het ook zonde ze op te ruimen.”
De appels gaan naar veiling Fruitmasters. “Voor hardfruit onze verkoopkraam open houden, is niet echt lonend. Voor een kilo kersen of perziken kun je € 5 of meer vragen. Voor een kilo appels maar € 1.”