Doorgaan naar artikel

‘Plantaardig materiaal; voeding met toekomst’

Recentelijk las ik een interessant artikel over de burger van kweekvlees. Er was al zeer veel geld gestoken in deze startup, die inmiddels was gepatenteerd op een techniek voor het gebruik van een stof die bloedt, oogt en smaakt als een rundvleesburger.

Het ontwikkelingsbedrijf had net weer € 75 miljoen opgehaald bij Bill Gates, om de productie te starten van meer dan een half miljoen kilo plantaardige burgers per maand. Het bedrijf was verder opgericht met het doel plantaardige alternatieven voor alle soorten vlees (kip,varkens en rundvee), vis en yoghurt te ontwikkelen.

Infographic: ANP - Infografieken Nederland

Infographic: ANP – Infografieken Nederland

Tijdens de productie van plantaardige burgers zou er volgens het bedrijf 75% minder water en 95% minder land worden gebruikt. Ook zouden er 87% minder broeikasgassen vrijkomen. Idee achter deze ontwikkelingen is dat overtollige vleesconsumptie slecht is voor het milieu en de gezondheid; met plantaardig vlees is het mogelijk daar iets aan te doen, zonder dat de consument zijn dieet al te veel hoeft te veranderen.

‘Ik vraag me af welke toekomst de huidige bio-industrie tegemoet gaat’

Bij alle andere informatie op het gebied van vleesreductie, die ons regelmatig bereikt, vraag ik me af welke toekomst de huidige bio-industrie tegemoet gaat. Terwijl plantaardig een gezond toekomstperspectief heeft en hopelijk de kosten voor onze toekomstige gezondheidszorg kan reduceren, staat de dierlijke productie behoorlijk onder druk.

De moderne wetenschap werkt momenteel liever met plantaardig materiaal aan het idee van gepersonaliseerde voeding, oftewel welke voeding past bij jou? Genetische achtergrond en individuele behoeften spelen daarbij een grote rol. Geen supplementen, maar een volwaardige voeding met producten van verschillende combinaties van groeten en fruit in geconcentreerde vorm.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Douven

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin