Doorgaan naar artikel

‘Benieuwd wat we in asperge nog van hagel merken’

“We mikken op de eerste aspergeoogst net na carnaval”, legt Frank Swinkels in Ysselsteyn uit. “Daarom zetten we in de kas op 13 februari de verwarming aan. We zijn nu bezig met het over de bedden terugleggen van de zwarte folie.”

Nadat in november/december het loof was verwijderd, werden ook de beregeningsslangen van de bedden gehaald om de grond te kunnen frezen. Inmiddels is dat gebeurd en zijn die slangen teruggelegd en aangesloten. “En dan geven we water, want daar is die grond na een paar droge maanden wel aan toe. Daarna trekken we de folie over de bedden.” Het water is ook nodig om weer een goede warmtegeleiding in de grond te krijgen.

Na het weer vochtig maken van de bedden trekt Frank Swinkels de folie weer over de bedden. Foto: Stan Verstegen

Na het weer vochtig maken van de bedden trekt Frank Swinkels de folie weer over de bedden. Foto: Stan Verstegen

Mooi oogstverloop

Begin maart starten met oogsten vindt Swinkels niets te laat. “Dan loopt de productie mooi over in het vervroegde, verwarmde seizoen met minitunnels. Er zijn mensen die vóór Pasen willen pieken. Dat is qua prijsvorming wel leuk, maar dan zit je zeker dit jaar met veel asperges die na Pasen nog komen en waarvoor je minder beurt. In mijn ogen trek je het oogstseizoen in de kas dan te ver naar achteren.”

Kleine markt

Over dat vervroegde seizoen maakt Swinkels zich wel enigszins zorgen. “Tot nu toe is het vervroegde seizoen met blaastunnels en minitunnels altijd goed geweest. Je beurt een mooie prijs, hoewel dat ook wel mag om er financieel uit te springen. Je ziet daarom dat steeds meer telers dat gaan doen. Ik vraag me wel af hoelang dat nog goed blijft gaan. Uiteindelijk is er voor dat vervroegde seizoen toch maar een kleine markt en die raakt een keer verzadigd. Ik vind het maar griezelige ontwikkeling.”

Minitunnels plaatsen

De ruggen voor de minitunnels werden op 7 en 8 februari opgeploegd en voorzien van zwart-witfolie. Vervolgens worden de M-bogen geplaatst voor de verwarmde minitunnels. “De grond was nog een beetje nat, maar het ging toch goed. De komende dagen gaat het ’s nachts vriezen en je moet maar afwachten hoe het weer daarna wordt. Als het dan gaat regenen moet je het plaatsen van de tunnels misschien wel uitstellen en dan ben je te laat.”

Naweeën hagel 23 juni

Het komende seizoen ziet Swinkels met enige spanning tegemoet. “Ik ben benieuwd hoe de productie zal gaan verlopen in de rassen die vorig jaar op 23 juni door de hagel zijn getroffen. Zeker Cumulus heeft toch vrij veel geleden van de hagel. De vraag is hoelang we dat ras, maar ook de Backlim kunnen oogsten. Dat zal ook van het weer afhangen. Verloopt de oogst geleidelijk of krijgen we ineens een piek?”

Laatste oogstjaar?

Ook van een stuk herinplant waar tunnels met brede bedden hebben gestaan, is het de vraag hoe die zich gaan ontwikkelen. “Je kunt aan de stand van het gewas zien waar de tunnels hebben gestaan. Misschien oogsten we in ieder geval het slechtste deel daarvan wel voor het laatste jaar. Zoals ik het nu bekijk, zie ik er in ieder geval weinig heil in om ermee door te gaan.”

Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin