‘De insectenbestuiving door de hommels gaat nog steeds goed’
Het gewas bij Sjraar Hoeijmakers in Horst staat er goed bij, ondanks de lange en droge periode. Er zit regelmaat in de productie. De kwaliteit is ook goed. “Deels doordat de insectenbestuiving door de hommels nog steeds goed gaat. Van sommige collega’s hoor ik dat het daar minder gaat, maar hier brengen de hommels het stuifmeel nog goed rond. Tot nu toe hebben nog slechts twee weken met de hand hoeven te bestuiven.”
Om voldoende mannelijke bloemen te houden, staan er ook planten van gele courgette bij.
Generatief gewas
Omdat er een vrij generatief gewas staat, stookt hij vrij vlak. In de nacht staat 15 graden Celsius ingesteld, overdag 17 graden. “Omdat we iets vegetatiever sturen, laten we de temperatuur niet zo snel oplopen. Temperatuur gaat nu boven vocht, anders krijg je in deze tijd van het jaar een te generatief gewas. Dat stopt nu zijn energie absoluut in zijn vruchten.”
De luchtvochtigheid valt overigens niet ver weg. “Dat is geen probleem. Het vocht blijft redelijk goed, doordat er een actief gewas staat.”
Het gewas verbruikt flink water met het warme weer. “6 tot 7 liter op zonnige dagen.”
Bij de plagen had hij enkele weken geleden wat last van katoenluis. Door middel van een behandeling met Plenum en de inzet van Aphidius colemani is dat weer onder controle gebracht. De Macrolophus doet het heel goed. “Die heeft zich goed ontwikkeld. Er zit een dusdanige populatie dat ik nog geen enkele wittevlieg heb.”
Verder ziet hij ‘een enkel spatje’ meeldauw, maar de zwavelverdampers houden dat goed bij.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser