“Ik moet maar niet ziek worden. Want het is niet meer uit te leggen waar je op dit soort dagen moet beginnen met oogsten om de planning te halen”, zei biologische teler Rob van Paassen in Oude Leede dinsdag 14 maart.
Met een oortje in kan hij tijdens het telefoongesprek gewoon doorgaan met sla snijden. In de pauze bellen is geen optie, want die is er niet op zo’n dag. “Dinsdag is onze groenteboerendag. Dan maken we allemaal kleine bestellingen klaar, voor winkels, restaurants en consumenten. Ze kunnen tot maandag 12 uur bestellen via de website ‘biologisch goed’ voor aflevering aan huis in heel Zuid-Holland. Ik krijg om 15 uur een mail en de koerier haalt de bestelling op dinsdag om 14 uur op.”
Van de bladgroente is 85% paksoi, maar daarnaast staan kleine vakjes met dwerg-paksoi, groene eikenbladsla, veldsla, winterpostelein, andijvie, raapstelen en Nieuw-Zeelandse spinazie. “Het zijn kleine hoekjes, maar vooral het contact met de consumenten via de webwinkel is erg leuk.” Maar verreweg het grootste deel (85%) gaat via Nautilus naar Eosta.
Overstap op stregere BD
Sinds 2010 teelt Van Paassen biologisch dynamisch. “Er is een constante dreiging dat de normen voor biologische teelt worden versoepeld om het omschakelen gemakkelijker te maken. Er is een sterke lobby bij de politiek voor andere normen. Dan kan je maar beter een stapje extra zetten. Dit past mooi op mijn bedrijf.”
Een van de gevolgen is dat de bedrijfsvoering meer circulair wordt met meer samenhang. “Het meest ideaal is een gemengd bedrijf.” Zo spaart hij de mest van zijn 3 recreatiepaarden op en rijdt dat eens per twee jaar, na de bladgewassen, met een kleine rupstrekker de kas in en werkt het onder. “Door de nieuwe eisen van Global Gap is dat best lastig geworden. We moeten de mest minstens 60 dagen voor de oogst hebben ondergewerkt. Dus zodra er een hoekje vrij is doen we dat nog want we willen op 1 april de komkommers poten.”
Komkommer snel bijmesten
Omdat de mineralisatie van de paardenmest niet snel genoeg is om de groeispurt van de komkommers bij te houden, zal hij er ongeveer een maand na het planten nog ‘Biosol’-korrels bij strooien. Dit is een zogenaamde B-meststof afkomstig uit resten van de gangbare voedingsindustrie zoals moutkiemen uit de bierbrouwerij of suikerbietenpulp. In een andere afdeling heeft Van Paassen al pepers en paprika staan, die op 22 januari en 11 februari zijn geplant. Hier hoeft weinig extra bemest te worden omdat de gewassen veel trager groeien.
Wachten op Neem-middelen
Dit jaar heeft hij voor het eerst geen tomaten meer opgenomen in het teeltplan. “Tomaten telen is niet meer te doen vanwege de Tuta. In de BD-teelt mogen we geen Tracer gebruiken. In de EKO-teelt wel, al werkt dat ook niet voldoende. Ik wil niet het risico lopen straks niet meer in BD te kunnen leveren.” Het wachten is op toelating van Neem-middelen. “Neem is in bijna heel Europatoegelaten. Het staat al op de SKAL-lijst maar het Ctgb houdt het tegen. We proberen nu samen met de fabrikant een proeftoelating te krijgen.”
Auteur: Gerard Boonekamp