Hoe verder naar het Zuidwesten, hoe droger het wordt. In Zeeland lopen nieuwe gesprekken om de zoetwatervoorziening te verbeteren.
In West-Brabant kunnen ze best een buitje gebruiken, maar sinds begin juni heeft het op veel plekken daar toch wel 40 à 50 millimeter geregend. Nijpend wordt het verder naar het westen, Zeeland in. Wie kan beschikken over zoet water, beregent. Soms wordt zelfs water met vrachtwagens aangevoerd. Een beregening met 20 à 25 millimeter komt dan op € 1.000 per hectare.
Amper neerslag
In het westen van Zeeuws-Vlaanderen viel na begin juni twee keer 5 millimeter. “Sinds de hoosbuien van vorig jaar juni is hier maar 500 millimeter gevallen”, vertelt akkerbouwer Marc van Vooren in Sluis. Dat is amper de helft van wat normaal valt.
Fruitteler Rinus van ’t Westeinde uit Nisse (Zuid-Beverland) rijdt met een boomgaardspuit door een pas aangeplante boomgaard. De droogte gaat parten spelen, al is het niet voor alle percelen ongunstig. De percelen fruit waar geen vruchten meer hangen na de vorstschade kunnen af met minder beregening. “Waar minder vruchten aanzitten hoeft ook minder energie naartoe.”
Met het water uit de landbouwwaterleiding kan Van ’t Westeinde voldoende druppelen op dit moment. “Al moet dat niet lang meer duren. Ik heb nog niet gekeken wat de druk is op dit moment als iedereen alles openzet.” Op dit moment is de droogte nog niet van invloed op de kilo-opbrengst. Van ’t Westeinde (NFO-bestuurder en lid van Provinciale Staten voor CDA) weet dat NFO en provincie Zeeland op dit moment gesprekken voeren om de zoetwatervoorziening in Zeeland te verbeteren. “De vorstschade heeft een nieuwe impuls gegeven aan de lopende discussie.” Een oplossing zou een buffer voor de landbouwwaterleiding kunnen zijn.
Slootwater in Westland
Ook in het Westland wordt de droogte voelbaar. Telers gebruiken al langer slootwater om het bassin gevuld te houden en mengen dat met drinkwater. Van verschillende kanten komen signalen dat het uitgangswater zo zout wordt, dat het tot productieproblemen kan leiden.
Meer naar het Oosten hebben telers dat probleem niet zo snel, zegt ZLTO-bestuurder Wim van den Boomen. Telers kunnen voldoende uit bronbemaling putten. Daar speelt de verziltingsdiscussie niet.
Mede-auteur: Leo Tholhuijsen, Boerderij