Doorgaan naar artikel

‘In de lichte kolen zie ik het wel zitten’

Eind september startte Arno Engel in Oudkarspel met het snijden van zijn sluitkool. Dat was aan de vroege kant, maar hij deed dat omdat de kool dit jaar fors gegroeid is en de lichtere kolen daardoor in de minderheid zijn.

“Juist voor die lichtere kolen was toen al vraag en dat is zo gebleven. Momenteel worden er prijzen betaald van 25 cent voor de sortering van 6 kolen in 10 kilo. Dan heb je het over heel andere prijzen dan wat er nu voor de zware kolen wordt betaald”, aldus Engel op 14 december.

Opslag in de loods

Op 24 november sneed hij de laatste kolen voor in de bewaring. “Alles is geoogst. Ik heb nog bij gehuurd om zoveel mogelijk in de koelcel te zetten. Er staan wel een stuk of 200 kisten in de loods, maar om er nou 400 of 500 neer te zetten, dan vond ik te veel. Als de temperaturen niet te hoog zijn, kun je ze in de loods prima een korte tijd neerzetten, maar het is nou eenmaal geen koelcel, dus dat moet ook weer niet te lang gaan duren.” Ook bij collega’s staan kolen op diverse plaatsen buiten de cellen in afwachting van een koper.

Aantrekkende prijzen?

Van de zware kolen heeft Engel nog bijna niets geleverd. “In oktober lag de prijs rond 4 à 5 cent, nu zitten we op 9 à 10 cent voor de witte kool. Meestal zien we in december de prijs wel aantrekken, maar ik heb niet het gevoel dat het daar dit jaar van komt. In Polen en Duitsland is ook sprake van hoge producties. Toch proberen we de kolen die in de loods staan geleidelijk weg te werken.”

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Kleinere kolen

Over de lange(re) bewaring is Engel positief gestemd. “Voorlopig zijn de vooruitzichten somber, maar het is nog lang geen mei. En het blijft kool, je weet nooit welke kant het op gaat. Ik zie op dit moment het meeste markt voor de kleinere kolen en voor rode kool. Bij de zwaardere Denen zal het afhangen van wat er in de landen om ons heen gebeurt.”

Percelen gefreesd

Vanwege de kwaliteit vragen de huidige kolen meer werk bij het schonen. “Dat komt vooral door de trips. Daar hebben we extra tegen gespoten, maar desondanks moeten we er meer blad vanaf pellen om de schade kwijt te raken.

Op een gegeven moment helpen bespuitingen ook niet meer, want dan zitten ze onder de bladeren. Het verschilt wel per perceel, maar ik kan niet goed verklaren waarom je op het ene perceel veel meer aantasting hebt dan op een ander. Ik weet dat de ligging of de gewassen in de buurt een rol kunnen spelen, maar daarmee kan ik het niet verklaren. Er zijn hier in de omgeving vanwege trips ook percelen gefreesd, want dat extra werk verdien je natuurlijk niet terug bij prijzen van 4 of 5 cent per kilo. Dan kun je nog beter frezen.”

Alles onder controle

Qua ziektedruk vormde trips de hoofdmoot. De druk van Light Leaf Spot was dit jaar nihil en ook de schimmels als alternaria, Mycosphaerella of witte roest bleven met bespuitingen goed onder controle. “We houden dat met onze adviseur goed in de gaten. We hebben onze normale bespuitingen uitgevoerd, dat was voldoende in schimmels onder de duim te houden.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Arno Engel

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin