Doorgaan naar artikel

Floriade Almere pusht stads- én landinnovaties

Floriade Werkt! Zet een nieuwe standaard voor het slim omgaan met landbouw en voedsel. Overmorgen selecteert Floriade Almere de negen beste nieuwe business-modellen.

Floriade 2022 in Almere werpt haar schaduw vooruit. De wereldtuinbouwtentoonstelling zet vol in op de link van land- en tuinbouw met de stad én op alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Waarbij opvalt dat liever de term ‘slim’ wordt gebruikt.

Donderdag 6 april kiest Floriade Werkt uit 23 halve finalisten negen finalisten in de drie categorieën slimme bodem, slimme voedselketens en slimme voeding. Floriade biedt samen met provincie Flevoland “ondernemers, kennisinstellingen en studenten de komende jaren mogelijkheden om samen te werken aan kennisontwikkeling en grensverleggende innovaties op het gebied van voeding en gezondheid”.

De drie winnaars van de ‘Floriade Werkt! Challenge’ worden op 1 juni bekend gemaakt. Zij mogen hun innovatie met een team van experts versneld realiseren “en mogen deze aan de wereld presenteren tijdens Floriade 2022 in Almere”.

Ondergronds irrigeren

Een greep uit de 23 nieuwe business-modellen die nu nog allemaal kans maken: In de categorie slimme bodem valt een systeem voor ondergronds irrigeren genaamd SPS op. Het brengt water en voeding directer bij de wortels van de plant. Bovendien is er geen of nauwelijks verdamping of lekken naar het grondwater.

Dit systeem is 75% zuiniger met water dan via sproeien. Op bemesting wordt tot 50% bespaard. Bovendien kaan ook het beluchten van de grond met SPS gedaan worden.

Met name in landen waar de zon heel vaak schijnt en het warm is, kunnen oogsten met SPS volgens de initiatiefnemers verviervoudigd worden. Een kanshebber.

Dieselloze trekker op windstroom

Iets minder grensverleggend, maar daarom niet minder praktijkgericht is de elektrische trekker van Multi Tool Trac, die dan bij de Floriade in Flevoland ook nog eens met groot gemak van stroom kan worden voorzien door de enorme hoeveelheid windmolens die daar op het land van de boeren en tuinders staan. Door met een GPS over vaste rijpaden te rijden blijft de schade door bodemverdichting beperkt tot de smalle paadjes.

Multi Tool Trac heeft al wat moois op de markt en is niet bepaald een starter. - foto: Michel Velderman

Multi Tool Trac heeft al wat moois op de markt en is niet bepaald een starter. – foto: Michel Velderman

Weg met grotere zwaardere machanisatie

Ook tegen bodemverdichting is Lasting Fields: “Met lichte, kleine autonoom werkende mechanisatie kun je heel precies en 24 uur per dag werken in het gewas”. Niet voort borduren op bestaande mechanisatie die alleen maar groter wordt, maar het roer omgooien en het hele landbouwsysteem opnieuw inrichten. Een einddoel voor dit project is tijdens de Floriade de ‘Boerderij van de toekomst’ of ‘Smart Farm’ te realiseren in Flevoland. Dan wordt het Lasting Fields-concept wetenschappelijk getest en gekeken of de doelstellingen (minder energieverbruik, minder bodemverdichting en meer opbrengsten via intercropping) worden gerealiseerd. Een hoge ambitie en ‘dus’ kansrijk voor de finale.

Slimme groente uit zee

In de categorie slimme voeding een paar initiatieven op het gebied van de algen en wieren. Algreen noemt het onderwatergroente. In eerste instantie een kek product voor trendy chefkoks. Maar: “Door verse, lokaal en duurzaam geteelde wieren en algen aan te bieden helpen we uiteindelijk de consument een gezonde voedingskeus te maken. We telen in gecontroleerde, productieve systemen, zonder uitspoeling van nutriënten, met behoud van biodiversiteit (geen wildoogst) en met minimale belasting voor het klimaat.”

Liever groente uit zee halen dan vis? - foto: ANP

Liever groente uit zee halen dan vis? – foto: ANP

Kandidaten Seagreen en Algaspring met hun Marine Phytoplankton vissen in dezelfde vijver.

Heel wat anders in slimme voeding is het bedrijfje Kostelyck dat op weg wil naar de apotheek van de toekomst. Met gepersonaliseerd voedseladvies bijvoorbeeld Diabetes type 2 te lijf, ondersteund door de Diabetesvereniging Nederland.

Hightech urban en indoor farmen

Helemaal op de urban en de indoor farmer gericht is Easy Grow. Geschaard onder de categorie Slimme voedselketen wil Easy Grow die lokale telers ondersteunen om op een moderne manier efficiënter hun lokale verse, gezonde, betere groenten, fruit en kruiden te laten groeien. Met digitale technieken en data, hydroponics en slimme manieren om het product ook dichtbij te kunnen afzetten.

Vloeibare film op vrucht

Ook voor die slimmere voedselketen met minder uitval strijdt Liquidseal om een finaleplaats: fruit en groente niet geseald in plastic, maar in een vloeibaar aangebrachte filmlaag die het product afsluit, het metabolisme beïnvloedt en de houdbaarheid verlengt. Mits het ook echt goed werkt een duidelijke kanshebber, want wereldwijd in de gehele keten van teler tot consument inzetbaar.

Weer een stuk lokaler is VerStandige Streek, dat regionaal een eerlijkere prijs voor de reststroom van de tuinder wil bewerkstelligen. Te denken valt in Flevoland aan kromme wortels of uien zonder vel. Deze producten kunnen verwerkt worden in een heerlijke hutspot, omdat ze ondanks hun uiterlijk van uitstekende kwaliteit zijn. De regionale horeca, maar ook grootkeukens van instellingen zijn de gedroomde afnemers. Geen super-innovatief idee, maar misschien wel vernieuwend in de voorziene uitvoering.

Zo nog een paar wilde plannen

Maar ook de Fungi Factory en de Mijnbodemconditie-app, de Biohub Dronten, de polyculturen in de kas van Innoplant, voedsel- en educatie project Hemelse tuin, C force agri voor minder verstuiving van grond door droogte en zo nog een paar wilde plannen. Donderdag 6 april weten we meer.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin