Gertjan van der Spek van Solyco in Bergschenhoek heeft 14 september getopt bij de planten van zijn pruimtomaten. Er hangen nog vijf trossen per plant aan, waarvan hij de laatste rond 10 november verwacht te kunnen oogsten.
“De planten staan er nog gezond en fris op. Ook laatst, met zo’n weekend waarin het ineens knap warm werd, kon het gewas daar goed tegen.” Wel vindt Van der Spek het gemiddeld vruchtgewicht van 95 gram wat aan de magere kant. “Dat had van mij 5 gram zwaarder mogen zijn. Maar door de paar donkere weken die we in september hebben gehad, mis je een stukje groei in de trossen.”
Dagtemperatuur omlaag
Omdat er geen bloei meer is en alle vruchtjes zijn gezet, is de laatste paar weken de temperatuur overdag omhoog gehaald. “Dan kan het gewas de vruchten oppompen. Maar we maken het ook niet te extreem. We houden alleen een redelijke temperatuur aan om snelheid in het gewas te houden.” Het mag 24 of 25 graden Celsius op de dag worden. In de nacht wordt 18 graden Celsius aangehouden, met nog een klein voornachtje van 16 graden.
“Op mooie dagen zorgen we dat het gewas goed op temperatuur is voordat de zon komt, zodat de planten niet pas wat beginnen te doen als die zon ineens al sterk doorkomt.”
Voeding meegeven voor kwaliteit
Om de kwaliteit en kleur van de vruchten goed te houden, wordt nog redelijk wat voeding meegegeven. Er wordt 2,6 EC meegedruppeld tijdens de watergift. Twee uur nadat zon de op is, rond 10.00 uur, wordt gestart met water geven. Op een donkere dag wordt de laatste beurt rond 13.30 uur gegeven. Met mooi weer kan tot 16.00 uur gedruppeld worden. “Voor de rest geen avond- of nachtbeurtjes meer.”
In week 42 is Van der Spek bezig om het laatste rondje blad te snijden. Er blijven dan nog 6 tot 8 bladeren over. In week 43 beginnen ze het blad op te ruimen, als voorbereiding op de komende teeltwisseling.
Wittevlieg en tomatengalmijt
Bij de plagen is er weinig wittevlieg. Het hele jaar is wittevlieg geen probleem geweest. “Er zitten nog voldoende Macrolophussen.” Ook van mineervlieg heeft Van der Spek het hele jaar geen last gehad. Rupsen kwamen eerder wel, maar die zijn na een corrigerende behandeling ook verder onder controle gebleven.
Tomatengalmijt blijft de kop opsteken. “Vijf plekjes zie je twintig plekjes worden. Van vier tot vijf keer pleksgewijs behandelen zie je wel resultaat. Maar als je het eenmaal hebt ingeperkt, zie je toch weer plekjes met galmijt ontstaan op andere plaatsen in de kas. Aan het eind van de teelt zullen we ze volvelds op moeten ruimen, om er volgend jaar geen last van te hebben.” Her en der komt ook wat Botrytis voor.
Belichte teelt
Bij de vleestomaat en de grove trostomaat is 2 oktober voor het laatst geoogst. Begin week 42 is Van der Spek begonnen met het neerzetten van de nieuwe planten voor de belichte teelt. “Dit jaar hadden we een kwart van de kas met de vleestomaat Ducovery staan, en de rest met Merlice. Nu komt er maar op 10% van de tuin vleestomaat te staan. Dat blijft een moeilijke teelt die veel arbeid kost. Daar moet eigenlijk een hogere marktprijs tegenover staan.”
Er is een geënte plant gebruikt die op 3 getopt is, zodat elke plant drie stengels heeft. Na het vastzetten van de planten en het uit de potten halen van de stokjes, worden gelijk de eerste blaadjes onderin weggehaald.
Plant direct op mat
Overdag wordt 20 graden Celsius aangehouden. Na een voornacht van 16 graden gaat de nanacht naar 18 graden Celsius. “Net na het planten doen we nog voorzichtig aan. Daarna gaan we de temperaturen snel verder uit elkaar trekken, om de plant generatief te zetten. Dat is wel nodig, want we zetten de plant direct op de mat. Die plant heeft dus gelijk 10 liter water tot zijn beschikking.”
In het verleden is nog wel gewerkt met beheersing naast het plantgat. “Maar daar zijn we mee gestopt. Je krijgt een vrij grote plant thuis. Als je die naast het plantgat zet, heb je snel kans dat die omvalt. Dat geeft een aantal potten die kantelen en droog worden, wat meer ongelijkheid in het gewas veroorzaakt. Nu kiezen we er daarom voor om de generativiteit via de klimaatsturing aan de planten mee te geven.”
In week 43 wordt een begin gemaakt met belichten, in eerste instantie in de middag. Zo’n goede middagpiek draagt ook bij aan het generatief wegzetten van het gewas.
Beginnen met oogsten
Op een nieuwbouw bedrijfslocatie met Merlice, die rond 24 augustus is geplant, bloeit nu de zevende tros. “Eind week 43 verwachten we daar te kunnen beginnen met oogsten.” Begin week 34 staan de lampen al anderhalve week aan. Momenteel is dat vanaf 05.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur ’s middags. Boven de 300 Watt instraling zet hij de helft van de lampen uit. “Dan hoeft de wkk minder aan, en kunnen we met de ketel CO2 maken. Want door een storing ontbreekt het weer aan OCAP-CO2.”
Auteur: Peter Visser