Bij producentenorganisatie DOOR is 11% van de kasoppervlakte van leden deels verwarmd met aardwarmte.
In 2018 zal dat mogelijk 16% zijn, als plannen voor diepe en ondiepe geothermie worden uitgevoerd. Dat stelt de afzetorganisatie. Vijf telers zijn nu aangesloten op de bestaande aardwarmteprojecten Vierpolders en Agriport A7. Deze bedrijven schalen nog op door extra doubletten of uitbreiding (Sweetpoint).
Ondiepe en diepe geothermie
In 2018 zal tomatenbedrijf Timato in Honselersdijk naar verwachting een aansluiting krijgen (diepe geothermie). Auberginebedrijf Greenbrothers in Zevenbergen zal met ondiepe geothermie circa 90% van de warmtebehoefte dekken van die locatie. Greenbrothers koos voor ondiepe geothermie, omdat er op grotere diepte geen goed watervoerend pakket (zandlaag) aanwezig is. Op 700 meter diepte is water van 28-30 graden aanwezig. Dit water gaan ze omhoog pompen en ze waarderen het met warmtepompen verder op tot 55 graden.
Speerpunt
De verduurzaming van de productie vormt een speerpunt van producentenorganisatie DOOR. De telerscoöperatie neemt elk jaar diverse maatregelen om op termijn een volledig duurzame productie te realiseren, stelt de afzetorganisatie. DOOR heeft vier focusgebieden, namelijk energie, water, middelen en circulaire economie.
Capaciteit Vierpolders
Prominent-bedrijven Kwekerij Noordermeer en Voort Brielle zijn aangesloten bij het project Aardwarmte Vierpolders. Begin 2016 was het project gereed. “Hoewel we niet het volledige seizoen gebruik hebben kunnen maken van aardwarmte, leverde het toch een aanzienlijke reductie op van het gasverbruik. Ongeveer 20%”, aldus Johan Noordermeer. Dat kan naar 50 tot 60% van de warmtebehoefte. Joost van der Voort (Voort Brielle) teelt tomaten onder belichting. De restwarmte wordt ook tussen de deelnemende bedrijven verdeeld.
Capaciteit Agriport
DOOR-leden SweetPoint Middenmeer, Barendse-DC en Greenco Wieringermeer zijn aangesloten op het Agriport A7-project. Het aantal aardwarmtedoubletten wordt daar tot en met 2018 uitgebreid van twee naar zes. Michel Zuijderwijk, directeur Sweetpoint, geeft aan dat op dit moment met de aardwarmte 33% van de energiebehoefte is afgedekt. Dat stijgt naar 70% in 2018. “In 2018 gaan we onze locatie in Middenmeer uitbreiden. In de nieuwbouw houden we geen rekening met een WKK of ketel”, aldus Zuijderwijk.