Doorgaan naar artikel

Broccoli

Gaat de wind liggen, dan draaien we weer’

Murk Goodijk in Sexbierum stond op donderdag 26 mei in de startblokken om de eerste broccoli te oogsten, dat is een week eerder dan in andere jaren. Het ras is Sirtaki (Clause). Goodijk heeft hier voor het derde jaar ervaring mee. De oppervlakte is in vergelijking met voorheen wel wat afgenomen. “Ze geven – in ieder geval bij ons – gemakkelijk kattenogen, vandaar dat we er iets voorzichtiger mee zijn. Dit seizoen heb ik er overigens nog niets aan gezien.” Het tweede vroege ras is Milady. “Die hebben we altijd al gehad, maar daar hebben we weer wat meer van geplant..”

Beregeningsperikelen
Verder is het er “gort- en gortdroog. Het afgelopen weekend is er 2 millimeter gevallen, en de week daarvoor ook. We gaan wekelijks met de beregening over de percelen. Dat redden we nog steeds met een installatie. Daarmee doen we ook onze plantsjalotten. De suikerbieten kunnen nog zonder water, die zoeken het vocht nog wel op. We hebben ze vroeg gezaaid, en wat dieper dan normaal. De aardappelen moeten het zonder vocht stellen. Die zijn voor pootgoed, vanwege het risico op bruinrot is beregening niet toegestaan. Op de lichtere grond redt het gewas het nog wel, dat is behoorlijk opdrachtig. Op de zwaardere grond gaan de planten wel water vragen. Ze doen het nog niet, maar je loopt het risico op vroegtijdige knolzetting.”
De wind speelt wel parten. “Net als vandaag, het waait nu kracht 7. Als de wind vannacht gaat liggen, dan gaan we weer draaien.”

Teeltmaatregelen
De kwaliteit van de broccoli is prima, op een enkele baan na die niet goed wilde weggroeien. “Dat is op een huurperceel, ik weet niet wat de oorzaak is”. De gewasbescherming is makkelijk. “We hebben een keer gespoten tegen bladluis en rupsen, verder zit er niets in.”
Momenteel wordt er een keer per week geplant. Tevoren is bemest met 25 kuub rundveedrijfmest. Direct na het planten wordt 450 kilo NTS geïnjecteerd, vervolgens wordt beregend. De onkruidbestrijding gebeurt in deze periode volledig mechanisch, alleen in de teelten onder doek wordt Butisan S gebruikt.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin