Bedrijven moeten hun best doen geschikte werknemers binnen te krijgen. Op de Agri & Food Carrièredag werden werkgevers en werkzoekenden bij elkaar gebracht.
Zo’n vijf jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest. Maar nu de economie over de volle breedte is aangetrokken liggen de zaken heel anders. Werkgevers moeten hun best gaan doen geschikte werknemers binnen te krijgen. Een grote groep werkgevers in de agrarische sector kwam zich vrijdag 17 november daarom presteren en dongen naar de diensten van – vooral – jongeren die een agrarische opleiding hebben gedaan, of bijna hebben afgerond. Meer dan dertig agrobedrijven presenteerden zich op de Agri & Food Carrièredag in de Jaarbeurs in Utrecht.
Ruim 800 geïnteresseerden kwamen op de carrièredag (#afcd17) af, voornamelijk studenten maar ook enkele dertigers en veertigers die op zoek zijn naar een andere baan. Agrarische opleidingsinstellingen hadden veel van hun studenten de gelegenheid gegeven om de carrièredag bij te wonen.
‘Plaats voor iedereen’
Dat de behoefte aan goed opgeleid personeel enorm groot is bleek onder andere uit de woorden van algemeen directeur Ad Loos van De Heus Voeders Nederland. Tijdens zijn presentatie van zijn voerconcern onder te de titel ‘Kansen en mogelijkheden binnen een Top Employer’ sloot Loos met een opmerkelijke zin af. Loos: “Kortom wat je ook studeert, bij De Heus is eigenlijk plaats voor iedereen; voor een baan, een stageplek of een promotieonderzoek.”
Ook collega-bedrijven zoals Hendrix Genetics, VanDrie Group en Agrifirm kwamen met gloedvolle presentaties waaruit moest blijken dat agrostudenten toch vooral hun loopbaan bij hun moesten starten.
De interesse van de aanwezige studenten ging uit naar bijna alle bedrijven, voor alle stands stonden bijna constant geïnteresseerden. De agrobedrijven waren ook bijna allemaal tevreden over die belangstelling en zeiden goede gesprekken gevoerd te hebben met potentiële werknemers. Opvallende uitzondering bleken de mechanisatiebedrijven te zijn; zowel standhouder Abemec als John Deere stonden weinig in de belangstelling. Volgens beide bedrijven waren de aanwezige studenten vooral gericht op food en veehouderijbedrijven.
Studenten van zowel universiteiten, hogescholen als mbo’s hadden ieder hun eigen reden om aanwezig te zijn op de beurs. Sommigen wilden zich oriënteren op de mogelijkheden na hun studie, anderen gingen concreet in gesprek met bedrijven waar ze graag willen werken.
De presentaties die werden gegeven door verschillende personen uit de agri- en foodsector werden ook druk bezocht door de studenten. Deze presentaties hadden niet direct het doel om nieuwe werknemers te werven, maar hadden vooral een informatieve insteek. Studenten die daar bij aansloten waren dan vooral ook benieuwd wat de personen die presenteerden te melden hadden.
Carrièrewand
Dat de deelnemende bedrijven over veel vacatures beschikken, bleek uit de ‘Carrièrewand’; daar waren alle actuele vacatures opgehangen. Daaruit valt af te leiden dat naar schatting zeker een kleine honderd functies bij agrobedrijven niet zijn ingevuld. Deze vacaturewand mocht zich op veel belangstelling verheugen gedurende de hele dag.
CV Clinic
Opvallend was dat de studenten heel gericht hun informatie gingen halen bij bedrijven waarin ze waren geïnteresseerd. Ook de mogelijkheid om je cv te laten checken – de CV Clinic – grepen veel studenten met beide handen aan. De drie mensen die de cv-balie voor hun rekening namen, kregen geen moment rust; constant stonden er studenten klaar om hun cv te laten checken en zo op te stellen dat deze eruit springt ten opzichte van concurrenten voor de vacature.
Dat agrarische studenten serieus met hun carrière bezig zijn, werd eveneens onderstreept door de grote belangstelling die er was voor de coachingssessies. Belangstellenden kregen de kans om te leren van de carrière-adviezen van een aantal mentoren. In een-op-eengesprekken konden ze sparren met Jorrit Kiewik, directeur Slow Food Youth Network, Rick Baats, de winnaar Boederij De Opvolger 2016, Marijke Evers, corporate affairs advisor bij VanDrie Group of Ton Westerveld, teamleider van het WellantCollege. Al deze sessies waren volgeboekt.
Mede-auteur: Carolien Kloosterman