‘Met 10 ton kunnen we nog aan de vraag voldoen’
“Echt groeien wil het niet meer”, stelt Maarten Claessens in Leunen. “Toch hebben we zeker tot in de derde week van november nog venkel of het moet eerder serieus gaan vriezen.” De kwaliteit is wel wat minder door geelverkleuring van het loof. Daarbij houdt Orion zich het beste staande, hoewel die weer wat fijnere knollen geeft. “We hebben ook wat Italiaanse rassen staan waarvan je zou verwachten dat die zich qua loof beter zouden houden, maar dat is niet het geval. Daarmee hadden we tot half december willen oogsten, maar dat lijkt er niet van te komen. ” Om de gewassen aan de groei te houden gaf Claessens ze nog twee keer kalisalpeter als bladbemesting, maar het effect daarvan viel enigszins tegen.
Vorst hard aangepakt
De geelverkleuring heeft mogelijk te maken met de nachtvorsten van enkele weken geleden. “Deze venkel staat op bosgrond, zeg maar hele lichte zandgrond. Wellicht is de temperatuur aan de grond daardoor toen min 3 of min 4 geweest. Dat kan hard hebben aangepakt, waardoor ze er toch een flinke tik van hebben opgelopen.” Er is ook sprake van knappende schubben, waardoor er een schub extra vanaf moet.
Italianen op vinkentouw
De aanvoer op ZON fruit & vegetables wordt momenteel nog verzorgd door enkele telers met een aanvoer van 10 ton per dag. De prijs is ten opzichte van een week of twee geleden gestegen van 20 naar 50 cent per kilo. “Een aantal collega’s zijn ermee gestopt, vanwege de bruinverkleuring van het loof. Als dat bij de handel bekend is, dan hebben ze het gauw genoeg gezien. De Italianen en Spanjaarden zitten al op het vinkentouw om het gat in te vullen. Maar met 10 ton per dag kunnen wij nog goed aan de vraag voldoen en kunnen we de handel nog binnenboord houden.”
Redelijk seizoen
Het venkelseizoen 2011 betitelt Claessens als redelijk. “In september en oktober zijn de prijzen weggezakt, maar over het hele seizoen bekeken is het redelijk geweest.” Wel is het zo dat de markt niet veel kan hebben. Als de aanvoer redelijk constant is, dan verloopt de prijsvorming goed, maar als er 5 ton meer op de veiling staat, dan is dat eigenlijk al te veel.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen