‘Het laatst gezaaide staat er het mooiste bij.’
Johan Punter in Slootdorp zaaide in april zijn eerste peen, het overgrote deel in mei, en het laatste deel op 3 juni. Alles ligt op zavelgrond, het zwaarste stuk bevat 25 procent afslibbare delen. Het trekken van de ruggen kon mooi op tijd gebeuren, onder ideale droge omstandigheden. Toen wist Punter nog niet dat het wat langer droog zou blijven… “Die droogden na verloop van tijd dan ook volledig uit. Dat ging zelfs zo ver dat de ruggen gedeeltelijk uitzakten. We hebben nog even overwogen ze opnieuw op te bouwen, maar dat is funest voor de structuur. Uiteindelijk is direct gezaaid, al zijn deze ruggen wat lager dan anders.” Om de peen boven de grond te krijgen, moest wel beregend worden: 20 tot 25 millimeter voor zaai, en vervolgens na het zaaien weer. Vanaf de zaai op 18 mei kwam de omslag, met meer natuurlijke neerslag. “Dat was hoog nodig, de natuur heeft het gewas er toen doorheen gesleept.” Op het laatste perceel werd beregend voorafgaand aan het ruggen trekken, met natuurlijke neerslag na het zaaien. “Uiteindelijk staat de peen er op dat laatste perceel het mooiste op, met relatief donker weer en alle dagen wat regen. Dat is perfect voor het gewas. Het vroegst gezaaide staat er op het moment het meest onregelmatig bij.”
Onkruidbestrijding
Wat de onkruidbestrijding betreft tekent zich een vergelijkbaar patroon af: het vroegst gezaaide perceel stond er het smerigst bij, omdat Centium, Stomp en Linuron het er lieten afweten. “We zijn het nu weer de baas, met Sencor. Enkele later gezaaide stukken moeten nog gedaan worden, dan moeten de planten eerst twee echte blaadjes hebben.”
Luis
Luis heeft hij nog niet kunnen ontdekken, en ook wortelvliegen hebben zich nog niet gemeld. “Maar goed ook, want met de huidige ruimte om dimethoaat maximaal twee keer in te zetten kom je niet zo ver. Wat dat betreft is het erg link. Voor onszelf hebben we het geluk dat het gevaar voor wortelvlieg hier niet zo groot is, maar dat is hoogstens een schrale troost. Vorig jaar bijvoorbeeld hebben we geregeld moeten ingrijpen.”
Twee weken geleden ging zijn laatste bewaarpeen eruit. “Dat wou nog wel, dat was grove peen met 40 procent D-peen.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen