Doorgaan naar artikel

Chinese Kool

‘Als we niet meer uit die sloot mogen pompen liggen we eruit’

“Het is met beregenen bij te houden, de kwaliteit is goed ondanks wat buitenrand en de prijzen zijn matig. Toch mogen we al met al niet mopperen”, vat Erik Tilborghs in Rijsbergen de stand van zaken eind mei rond Chinese kool kort samen.

Geen gesleep met haspels
“We hebben twee haspels; op elk perceel een, zodat we ze gedurende het seizoen er niet mee hoeven te gaan slepen want dat kost veel te veel tijd. We zijn dus goed gesteld en redden het op deze manier prima.” Beregenen gebeurt met water uit een eigen sloot; aangevuld met water uit een bron. “Maar als we niet meer uit die sloot zouden mogen pompen, dan liggen we eruit.”
Ondanks dat beregenen is het gevolg van de aanhoudende droogte wel buitenrand. “Maar het toch om de kool en dat buitenblad gaat er normaal gesproken ook vanaf. We oogsten kolen van rond de kilo netto product; dus dat is het normale gewicht waar we naar streven.” Het ras is Orient Express en dat teelt hij verder het hele seizoen.

Geen insecten
Bladluizen of rupsen waren tot op heden geen probleem. “We spuiten er wel gewoon wekelijks tegen en kiezen het beste moment uit voor een optimale werking.” De koolvlieg is wel actief, maar de eitjes komen niet uit, vanwege de droogte. “Dat is dan weer het voordeel van deze omstandigheden.”

Onkruid schoffelen
Qua bemesting verlopen de teelten ook niet anders dan gebruikelijk. “We geven zo’n 500 kilo Nitrofoska (NPKMg 15-5-20-2) per hectare en kort voordat het gewas zich sluit nog 400 kilo MAS. Dat doen we tegelijk met het schoffelen. Aan onkruid doen we verder ook niets dan alleen dat schoffelen in dat gewasstadium. Bij het gewas waarin we nu aan het oogsten zijn, lukte dat net niet. Daar staan dan ook de nodige brandnetels in en dat vinden de oogsters niet zo’n pretje. In de andere plantingen is deze aanpak uitstekend verlopen. De omstandigheden voor mechanische onkruidbestrijding zijn natuurlijk ook ideaal.”
De prijsvorming is dat niet. “We beuren 20 tot 25 cent per stuk. Dat is zeg maar de kostprijs; dus dat houdt niet over, maar we moeten het ermee doen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin