Doorgaan naar artikel

Kennis snacken op seminars Horti Fair

Bezoekers kunnen tijdens de Horti Fair kiezen uit een groot aanbod aan kennis, gegoten in seminars van 1 à 2 uur.

Of het nu gaat over water, voedsel produceren, marketing, innovatie of investeren in het buitenland. Hieronder een overzicht van de seminars.

Verbetering in toelevering
Global Digital Greenport Forum
Kwekers, handelaren en softwaremakers gaan met elkaar in discussie over informatiemanagement in de supply chain van groenten, fruit, planten, bloemen en bollen. Welke standaarden hanteren deze toeleveringssectoren? Hoe kan het beter, en wat zit er nog allemaal aan te komen?
Dinsdag 1 november, 10.00 uur

Duurzaam tomatenbedrijf
Sustainable high-yield production
Een recordopbrengst aan tomaten per vierkante meter met een lager gebruik aan energie en water. De 51-jarige tomatenteler Casey Houweling vertelt – in het Engels – hoe dat hem is gelukt op het enorme familiebedrijf in Californië.
Houweling, zoon van een ooit uit Nederland geëmigreerde teler, vertelt tijdens het seminar hoe hij in een gesloten kas op een energieneutrale manier werkt. 2 hectare aan zonnepanelen leveren de stroom om de pompen te bedienen. Restwarmte uit koeling van de kassen wordt samen met zonne-energie gebruikt om de kas op koude avonden te verwarmen. Het gebruik van meststoffen is tot de helft teruggebracht, het watergebruik is met twee derde omlaag gegaan, en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen is nog maar een fractie van wat het was. Als ‘extraatje’ levert het bedrijf stroom aan 1.500 huishoudens.
Dinsdag 1 november, 12.30 uur

‘Het nieuwe telen’
Energiemobilisatie
Hoe kun je met 30 tot 50 procent minder energie dezelfde productie halen? Leo Marcelis, hoogleraar Plantenteelt in Wageningen, vertelt hoe een teler door slim gebruik te maken van schermen fors op zijn energierekening kan besparen. Kern van zijn verhaal is dat je klimaatfactoren goed op elkaar en op de behoefte van de plant moet afstemmen. Bijvoorbeeld door van de aanzuiging van buitenlucht gebruik te maken om het vocht te regelen.
Marcelis vertelt wat erbij komt kijken om CO2 in de kas te houden, om te zorgen dat de plant dit opneemt, en hoe met minder licht hetzelfde resultaat is te bereiken.
Woensdag 2 november, 10.00 uur

Biologische kas
Verduurzaming van de kasteelt
Op natuurlijk substraat, zonder chemie en met organische meststoffen. Voor het vierde jaar timmert de Stichting Pura Natura aan de weg om grootschalige biologische glastuinbouw van de grond te krijgen. Inmiddels wordt onder de vlag van Pura Natura tomaat, paprika en komkommer op de markt gebracht. In de Verenigde Staten wordt het verkocht onder het Amerikaanse EKO-label. Voor Europa werkt Pura Natura eraan om ook teelten die op organisch substraat worden gekweekt onder een biologisch keurmerk te krijgen.
Tijdens het seminar horen bezoekers alles over de teelten, de samenwerking met retailers, de identiteit van het merk, de regelgeving, en de teelt- en marketingplannen voor volgend jaar. Telers die meer willen weten over grootschalige biologische glastuinbouw vinden op dit seminar de deskundigen. 
Woensdag 2 november, 10.00 uur

Schoon water
Importance of good water quality
Goed water voor de teelt, het wordt waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen voor de glastuinbouw in de nabije toekomst. Algen zorgen voor verstopping, schimmels voor ziekten en zouten kunnen de groei belemmeren. Water bewerken met chemische middelen lijkt geen oplossing en sommige mechanische methoden werken maar ten dele.
In het seminar wordt verteld hoe met een combinatie van methoden goede resultaten zijn te behalen. En wat de voor- en nadelen van verschillende methoden zijn.
Woensdag 2 november, 10.00 uur

Alternatieve middelen
Duurzame gewasbescherming
Het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen neemt af en de toelating van nieuwe middelen staat steeds meer ter discussie. Tijd voor de tuinbouwondernemer om zich te oriënteren op alternatieven.
Het Centrum voor Landbouw en Milieu, LTO Groeiservice en Clean Light (producent van gewasbeschermingstechnieken met uv-licht) doen een boekje open over die mogelijke alternatieven.
Woensdag 2 november, 10.00 uur

Led in de tuinbouw
Led leads
In vier korte speeches alles over led-verlichting.
Eerst vertelt Daniëlle van Tuijl van Philips hoe spectrum, moment en positie van led-verlichting bepalend zijn voor de effectiviteit. Ieder gewas heeft zijn eigen lichtrecept.
Willem Koppenol en Damian Schwarzkachel van Wilk van der Sande laten zien hoe led zich ontwikkelt in de glastuinbouw en wellicht zelfs openingen biedt voor City Farming. Ook de meerlagenteelt waar het bedrijf aan werkt komt aan de orde.
De financiering van belichting is waar Jeroen Koolen van Philips Lighting Capital op ingaat. Het bedrijf biedt de tuinbouw mogelijkheden led in de kas te halen, zonder hoge investeringen.
Peter Klapwijk van GreenQ vertelt hoe een andere kijk op voedselproductie nodig is om toekomstige schaarste het hoofd te bieden.
De laatste drie kwartier van het seminar er een discussie over led, met de sprekers.
Woensdag 2 november, 10.00 uur

Weerbare komkommers
Hightech horticulture
Zadenbedrijf Rijk Zwaan laat de bezoeker in drie korte presentaties kennismaken met hightech tuinbouw. Eerst vertelt Marcel Barten over Good Seeds and Plant Practices, een nieuw internationaal ketensysteem voor hygiëne en preventie. Marcel van Koppen doet een presentatie over Blue Leaf en Bon Defense bij komkommers, twee eigenschappen die de weerbaarheid van komkommer verhogen.
Tot slot gaat Marc Gelis in op de teelt van sla en kruiden op watergoten, al dan niet onder led. Het zou de toekomst kunnen zijn voor andere gewassen.
Woensdag 2 november, 10.00 uur

Tuinderstroonrede
Foodlog
Tien toonaangevende tuinders maken samen met journalist Dick Veerman een schets van de toekomst. Inclusief in een live interview met Steven Shrump, die vanuit Florida vertelt waarom zijn Heirloom tomaat zo’n hype is geworden. Met Robert Flipse, die vanuit Frankrijk vertelt hoe hij met iets basaals als kip meerwaarde wist te halen. En met culinair journalist Wouter Klootwijk, die vertelt wat hij zou doen als hij tuinder was. Ter afsluiting is er een discussie.
Woensdag 2 november, 13.30 uur

Schermen met energie
Het Nieuwe Telen
Anders omgaan met vocht en zo met minder energie hetzelfde telen. Seminarvoorzitter Peter Klapwijk van GreenQ ontvangt gasten die vertellen hoe zij ‘Het nieuwe telen’ oppakken. Andre Kool van GreenQ vertelt hoe dat kan in een standaard kas. Koos de Wit van Philips behandelt hybride led. Remy Maat van Cultilene gaat in op strategieën voor de watergift. En Hugo Plaisier van Ludvig Svenson doet uit de doeken hoe nieuwe schermen bijdragen aan energiebesparing.
Woensdag 2 november, 13.30 uur

Samenwerken innovatief
Samenwerken leidt tot innovatie
Sjef Enthoven van Bureau Enthoven Communicatie ontvangt gasten die uit ervaring vertellen waarom samenwerking in de keten tot innovatie leidt. Prof. Ard-Pieter de Man van de Universiteit van Amsterdam, Peter Christoph van 999-games, Janny Meemelink van Concept Factory, en Leo Swart van Modiform krijgen allemaal een kwartier om de tuinder te overtuigen.
Woensdag 2 november, 13.30 uur

De optimale kas
The adaptive greenhouse
Voor de Engelstaligen. Na een presentatie van Bram Vanthoor (Hortimax), leidt Gene Giacomelli (University of Arizona) een discussie met bijdragen van Peter Stradiot (Innogreen), Cecillia Stanghellini (Wageningen UR) en Marc Ruys (Wageningen UR, LEI). Ter discussie staat: hoe ziet de optimale kas eruit?
Woensdag 2 november, 13.30 uur

Slimme verpakkingen
Pasteur packaging supply chain
Nieuwe technologieën geven nieuwe mogelijkheden in de koeltoeleveringsketen. Zoals temperatuurloggers in een verpakking met RFID, die constant bijhouden welke temperatuur een product heeft. Zelfs op afstand. Zeven sprekers gaan kort in op alle innovaties die er bij het verpakken zijn.
Het seminar is georganiseerd door het Nederlands Verpakkingscentrum.
Woensdag 2 november, 13.30 uur

Voedselveiligheid
Foodsafety – emotie de baas
Ehec heeft het afgelopen jaar één ding duidelijk gemaakt: voedselveiligheid telt zwaar mee in de keten. De vraag op dit seminar onder voorzitterschap van Gert Mulder van Frugi Venta is: hoe gaan we hier in het vervolg mee om?
In de discussie mengen zich mensen uit de hele keten: uit de teelt, de retail, de handel, onderzoek en uit de milieuorganisaties. Een brede discussie over risico’s in de productie en verwerking van groenten en fruit.
Woensdag 2 november, 16.00 uur

Efficiënte led
Led – efficiency and innovation
Een bewegende teelt op water die onder een led-installatie door beweegt. Tom Dueck van Wageningen UR en Lars Aikala van het bedrijf Valoya Oy vertellen hun ervaringen met leds in de praktijk van de tuinbouw. Valoya Oy is producent van led-verlichting voor de tuinbouw.
Donderdag 3 november, 10.00 uur

Randen van Europa
Kansen versproductie in het Zwarte Zeegebied
Turkije, Roemenië en Oekraïne. Het zijn de landen waar supermarktketens in rap tempo hun vleugels uitslaan. De lokale producenten kunnen die snelle ontwikkeling niet aan. Kortom, kansen voor ondernemende telers. Vijf sprekers gaan in op de mogelijkheden in de landen rond de Zwarte Zee. Onder hen zijn twee Nederlandse ondernemers die er al langer aan het werk zijn.
Donderdag 3 november, 10.00 uur

Het precieze telen
Precision growing
Sprekers gaan op uitnodiging van Priva en Grodan in op het precieze telen. Ofwel de plant precies dat geven wat nodig is en geen emissie meer hebben. Dat vraagt nieuwe strategieën. Vaak is al met relatief eenvoudige middelen veel winst te behalen. De eerste drain gebruiken, minimale drainvolumes en meer. Ofwel: een seminar over minimale input en maximale output.
Donderdag 3 november, 12.30 uur

Meer uit een liter
Efficiënt met water
Onder leiding van Bart Sosef, directeur van Nic. Sosef bv, gaan drie gasten in op water. Hoe voldoende gietwater is te behouden. Hoe het water zuiver is te houden met filtratie en omgekeerde osmose. En hoe de watergift nog beter kan door bijvoorbeeld systemen qua inhoud kleiner te maken. Afsluiting met een discussie.
Donderdag 3 november, 13.30 uur

Duitse techniek
German supply – latest technologies
Zes Duitse ondernemers laten in een korte presentatie zien wat zij de tuinbouw te bieden hebben. Aandrijfsystemen voor schermen en ventilatie, stoffen voor schermdoek, klimaatinstallaties, potmachines, plastic trays en geavanceerde meetapparatuur voor substraat en aarde. Een bijeenkomst georganiseerd door Indega, de Duitse associatie voor tuinbouwtechnische industrie.
Donderdag 3 november, 13.30 uur

Innovaties uit Engeland
UK supply
Een kennismaking met wat de Engelse industrie de tuinbouw te bieden heeft. Korte presentaties over precisiewatergeefsystemen, feromoonvallen en een presentatie over telen met het Machester System. De presentaties zijn georganiseerd door de Commercial Horticultural Association.
Donderdag 3 november, 13.30 uur

Kansen in China
Kansen in de Chinese tuinbouw
De Chinese tuinbouw groeit sterk en dat biedt kansen voor ondernemers die de grens over willen. Zes ervaringsdeskundigen vertellen wat de mogelijkheden zijn om in China te ondernemen. Ook zaken als culturele verschillen, kennis en ontwikkeling komen aan de orde. Een must voor ondernemingen die willen investeren in China.
Vrijdag 4 november, 10.00 uur

Algen in de tuinbouw
Algae, chances for horticulture
Of het nu gaat om CO2-opslag, voeding of brandstof, algen spelen er een rol in. In vijf presentaties wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de tuinbouw. Aan de orde komen productiesystemen voor algen, algen als waterreiniger, als bioreactor en als biomassa.
Vrijdag 4 november, 10.00 uur

Naar emissieloos
Glastuinbouw Waterproof
Hoe zorgt de tuinbouw ervoor dat er in 2027 geen emissie meer is in de tuinbouw? Het is misschien wel de belangrijkste uitdaging voor de sector in de komende jaren.
In Glastuinbouw Waterproof wordt uitgelegd welke projecten er zijn om dit te bereiken. Anderhalf uur voor de substraatteelten en na de pauze nog zo’n periode over de grondgebonden teelt. Georganiseerd door LTO Groeiservice.
Vrijdag 4 november, 10.00 uur

Uitdagingen over de grens
Internationalisation
Grotere bedrijven opereren steeds internationaler. De risico’s worden er niet kleiner op, zeker niet als onrust voor handelsbarrières zorgt. Specialisten vertellen over de kansen en de valkuilen. Interpolis is organisatie van dit seminar.
Vrijdag 4 november, 10.00 uur

Bron: Horti Fair

Foto: Horti Fair


Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin