Het GroentenFruit Huis heeft in een brief aan de informateur gewaarschuwd voor negatieve consumptie-effecten als de btw wordt verhoogd.
Vrijdag 6 oktober lekte uit dat het kabinet mogelijk een verhoging plant van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Er gaan al langer geruchten dat het kabinet een btw-verhoging overweegt. De brief van GroentenFruit Huis is van vorige week en waarschuwt voor hogere voedingsprijzen. De brief is mede-ondertekend door Natuur&Milieu en andere partners van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.
Brede coalitie
Begin dit jaar is na lang overleg tussen het ministerie van Economische Zaken een coalitie van bedrijven en organisaties uit de gezondheidszorg, ngo’s en de groente- en fruitsector het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit gestart. Daarin is zelfs gepleit voor een btw-vrijstelling voor groente en fruit. Die brede maatschappelijke coalitie doet nu een sterk beroep op het kabinet af te zien van btw-verhoging. Daarvoor verwijst GroentenFruit Huis naar een WRR-rapport om geen btw-verhoging toe te passen op groenten en fruit.
Prille consumptiestijging
Het GroentenFruit Huis stelt: “We hebben vernomen dat u binnen het toekomstige regeerakkoord plannen maakt om het lage btw tarief van 6% naar 8% te verhogen. Dit zal zeker een negatief effect hebben op de voorzichtig ingezette tendens naar een hogere consumptie van groenten en fruit. In 2016 steeg deze voor het eerst sinds jaren met één procent. Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange daling.”
Uitsmeren
Het GroentenFruit Huis waarschuwt in de brief niet voor een mogelijk negatief effect voor telers als het hogere btw-tarief wordt uitgesmeerd in het inkoopkanaal. In een prijzenslag, waarbij prijzen laag gehouden worden, kunnen telers zo de prijs betalen voor een btw-verhoging.
Supermarktorganisatie CBL wil pas met een reactie komen als de maatregel officieel is, maar heeft eerder uiterst kritisch gereageerd op plannen voor een btw-verhoging.
LTO is terughoudend met reactie
LTO is terughoudend in haar reactie op de btw-plannen, omdat het onderdeel is van een bredere belastingingreep. “Als het kabinet met een verhoging van 3% van het lage btw-tarief komt, dan zal dat de agrarische sector direct en indirect raken. Immers, wat onze boeren en tuinders van het land en uit de kas oogsten, zal duurder worden voor de koper. Maar het is te vroeg om de gevolgen van een eventuele btw-verhoging exact te becijferen. Voor de ene ondernemer pakt het weer anders uit dan voor de andere en we weten niet of de verlaging van de belasting de btw-verhoging weer compenseert. Het is dus een complex vraagstuk waar geen simpel ja-nee antwoord op is”, aldus een woordvoerder van LTO Nederland.
Lees hier de brief aan de informateur.