Doorgaan naar artikel

‘Warmtelevering aan kassen komt moeilijk op gang’

In verschillende tuinbouwgebieden lopen gesprekken over warmtelevering aan kassen uit datacenters, maar daarvoor is initiatief nodig van warmtebedrijven.

Dat zegt Stijn Grove, directeur van Dutch Datacenter Association (DDA), de koepel voor datacenters in Nederland. “Er lopen gesprekken voor het gebied Primaviera, voor Agriport A7, maar ook in Aalsmeer wordt aan een project gewerkt. Veel projecten zitten in een beginfase en zoeken naar een uitbater, een zogenaamde man in the middle. De businesscase is wel goed, alleen moet het netwerk worden aangelegd. Iedereen wacht op elkaar, terwijl er grote kansen liggen voor woning- en tuinbouw.” De datacenters rond Amsterdam zouden alleen al goed zijn voor de verwarming van 800.000 huishoudens.

Kernactiviteiten

De Nederlandse datacenterindustrie groeit jaarlijks met 15 tot 20%. Dat betekent dat alle zeilen worden bijgezet om de groei te beteugelen. Energie om zelf teelt te beginnen in de directe omgeving van een datacenter is er daardoor niet.

Grove: “Groente telen is ook niet onze business. Een paar jaar geleden liepen wel gesprekken over het opstarten van verticale teelt in Amsterdam bij de Arena, toen Amsterdam nog in de race was voor de Floriade. Er is alleen een pilotproject nodig om het te bewijzen. Op het Sciencepark in Amsterdam verwarmen we wel de kassen van de Universiteit, maar dat is op kleine schaal.”

‘Hoopgevende boodschap’

Robert Kielstra van Energiecombinatie Wieringermeer (ECW) noemt de boodschap van de DDA hoopgevend. “Het laat zien dat er awareness is dat warmtelevering de volgende stap is. Wij zijn al vanaf 2008 bezig om warmte te koppelen in Agriport A7, maar misschien waren wij te vroeg.”

Technische standaarden

Vanuit Europese regels moeten de datacentra serieus werk maken van het leveren van restwarmte. Kielstra denkt dat vooral technische standaarden die warmtelevering nu nog in de weg staan. De datacenters hebben vooral gefocust op het efficiënt koelen van ruimtes en niet op het oogsten van de warmte. Een andere vorm van koelen (bijvoorbeeld waterkoeling) zou warmtelevering dichterbij brengen, verwacht Kielstra. “Het is een technisch verhaal. De processors leveren 55 graden Celsius warmte en de bedrijven hebben de koeltechniek voor de ruimte waarin de processors staan geperfectioneerd. De warmte van de ruimte is dan 20 graden Celsius. Als je die 55 graden kan oogsten is het een ander verhaal.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin