De inspecteurs van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) vinden veel minder overtredingen bij weergave van land van herkomst.
Na de Russische boycot was er een piek in het aantal vondsten en zette KCB meer in op onderzoek naar herkomstfraude. Die piek is geweest, waardoor de capaciteit is teruggebracht naar normale proporties, aldus technische directeur van de KCB Jean Crombach. Hij wijst er op dat een onjuist etiket niet per se betekent dat de herkomst bewust verkeerd is weergegeven of niet is weergegeven.
Piekjaren
In het jaarverslag over 2016 heeft de KCB niets geschreven over herkomstfraude of afkeuringen. Eerder deed de KCB dat wel. In 2012 werden 121 keer partijen groente en fruit afgekeurd omdat op de verpakking een verkeerd land van oorsprong stond vermeld. Dat liep met een sisser af. Daarbij was geen aanleiding tot een nader onderzoek vanwege een vermoeden van herkomstfraude.
Lastige marktsituaties
Toch lijkt het aantal overtredingen groter in lastige marktsituaties. Zo was in 2011 het aantal overtredingen het grootst en liep dat terug tot 2014. Na de Russische boycot voerde KCB het aantal onderzoeken weer op nadat meer bedrijven tegen de lamp liepen.