Wat de fruittelers al wisten, werd op 10 augustus in het Spaanse Lleida bevestigd: de appelproductie in de Europese Unie is fors lager.
Prognosfruit komt tot 9,3 miljoen ton, ofwel 21% lager dan oogst 2016. De raming voor peren blijft steken op 2,1 miljoen ton, 1% minder dan in 2016. Nederland geeft in de Catalaanse stad de prognose van 234.000 ton appels af, ruim een kwart minder dan in 2016 en 30% ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Voor peren liggen deze percentages op respectievelijk min 18 en min 14.
Het is mooi allemaal, die algemene cijfers. Het verschil zit in de details. De productie van Elstar bijvoorbeeld, het belangrijkste appelras in Nederland: Prognosfruit raamt die in Europa op 267.000 ton, bijna een derde lager dan vorig jaar. De oogst in ons land is ook fors lager, maar met 22% net iets minder.
Minder Duits fruit gunstig voor Nederland
Voor Nederland is vooral de oogst in Duitsland van belang: appels -46%! Een prima uitgangspositie, zou je zo zeggen. Voor peren – met 9.750 hectare is dit areaal in Nederland groter dan appels (6.950 hectare) – springt de veel lagere Europese productie van Doyenné du Comice (-36%) en Conference (-7%) eruit. De Nederlandse Fruittelers Organisatie spreekt dan ook van ‘goede marktvooruitzichten’.
Lees ook: ‘Nieuw fruitseizoen, nieuwe kansen’
Eén goed jaar doet niets aan trend af
De telers lopen nu met een iets ander gevoel in hun boomgaard. De pluk is dit jaar iets eerder begonnen. Na oogstmaand augustus breekt nu de andere oogstmaand, september, aan. Onze columnist en fruitteler Wilbert van Wijk uit ’t Goy heeft er zin in. Maar jongens, mag het ook! De appelprijzen zijn al 10 jaar te laag. De fruitteelt is echt geen goudmijn, waarschuwt hij.
Iets wat Wageningen Economic Research (voorheen LEI) ook regelmatig laat zien. Het inkomen per arbeidskracht bleef over 2016 steken op € 30.000. De jaren daarvoor waren nog minder. Eén goed jaar doet aan die trend niks af. De buitenwacht moet zich niet blindstaren op de huidige prijzen.
Telers ‘verdienen’ goed jaar
En dan nog zijn de verschillen tussen bedrijven natuurlijk enorm. De vorst sloeg dit voorjaar niet ‘gemiddeld’ toe. Zeeland en Limburg zijn zwaar getroffen.
Nee, de fruittelers ‘verdienen’ een goed jaar. Zo’n jaar dat een toekomstige generatie ook fiducie in de sector ziet. Een derde van de huidige telers heeft nu geen opvolger.