Wim Peeters verkocht op woensdag 22 februari zijn laatste pallet biologische geteelde Chinese kool. Dat is iets later dan gedacht, maar al met al is het allemaal heel redelijk gedaan, stelt hij vast.
De eerste plantingen van het nieuwe seizoen gaan tussen 20 en 25 maart de grond in, na een basisbemesting met drijfmest. “Het is een kortdurende teelt, vandaar de keuze voor drijfmest. Ik heb het liefst drijfmest van rundvee, maar dat is moeilijk te krijgen. In de buurt zitten wel wat biologische boeren, maar meer met varkens dan met rundvee; dus wordt het varkensdrijfmest.”
Het toedienen gebeurt met een gewone bouwlandinjecteur. Daarna wordt geploegd en volgt nog een gift met Monterra korrels, tegelijk met de plantbedbereiding.
Afgedekte teelten
Het ras bij de eerste plantingen is Manoko. Over de eerste twee tot drie plantingen komt vliesdoek te liggen: voor vervroeging én om de vroege koolvlieg uit het gewas te houden. Daarna volgen enkele teelten waar insectengaas overheen gaat. “Dat houdt de koolvlieg ook behoorlijk goed tegen. Dat merk je als er een stukje van het gewas onbedekt blijft, of het gaas van het gewas waait. Die kool hoeven we eigenlijk nooit te oogsten. Afdekken is absoluut noodzakelijk.”
Fluctuerende gehalten
De onkruidbestrijding volgt twee tot drie weken later. “Tenminste, als dat nodig is, want onder doek hoeft het soms niet.” Tegelijk met het schoffelen kan worden bijbemest, weer met Monterra korrels of met OPF. “Die is ook korrelvormig, ik heb het idee dat die wat sneller werken..” Of en hoeveel mest erop gaat, hangt af van de gewasstand. “Kijken en beoordelen. Je weet vooraf nooit hoe de drijfmestgift uitpakt, is mijn ervaring. Je krijgt wel mestbonnen van de mest die is uitgereden, maar de daarop vermelden gehalten voedingselementen willen nog weleens fluctueren.”
Biologische preiplanten
Behalve met de teelt van Chinese kool, houdt Peeters zich sinds vorig jaar ook bezig met de opkweek van biologische preiplanten. Hij doet dat samen met plantenkwekerij Lenders Prei & Aspergeplanten in Kessel. “Gisteren hebben we de eerste planten gezaaid”, aldus Peeters op woensdag 22 febrari. “Die moeten in week 21, 22 klaar zijn. Er komen nog lage tunneltjes overheen te staan. Dat was gepland voor vandaag, maar is uitgesteld vanwege de verwachte wind op donderdag. Die tunnels dienen behalve voor vervroeging ook om de teelt te beschermen. Regen is geen probleem, maar je wilt niet dat de grond dicht slaat in dit stadium van de weggroei.”