Doorgaan naar artikel

‘Tuinders willen veel goedkope warmte’

Tuinders willen grote hoeveelheden goedkope warmte en gratis CO2; hun prijzen staan onder druk.

Duurzaamheid komt voor hen op de tweede plaats. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in het rapport ‘Het handelingsperspectief van gemeenten in de energietransitie naar een duurzame warmte- en elektriciteitsvoorziening’. De onderzoekers stellen dat in een casebestudering van plannen van de gemeente Breda over duurzame warmtevoorziening en de toekomst van het warmtenetwerk uit de Amercentrale. Die warmte stroomt ook kassen binnen in dezelfde regio.

Investeringsbesluiten

Dit jaar worden besluiten genomen over investeringsplannen voor het bestaande warmtenetwerk en mogelijk uitbreiding naar de Moerdijkse haven. Tuinders, gemeenten en woningcorporaties zijn stakeholders, maar hebben verschillende belangen. De wethouders willen een decentraal netwerk met eigen bronnen en participatie van bewoners. De woningcorporaties vinden duurzaamheid belangrijk maar woonlasten hebben prioriteit. Voor de tuinders stellen de onderzoekers dat duurzaamheid op de tweede plaats komt.

Duurzame warmte

Uit de casestudie blijkt dat in Breda eerder weerstand bestond uit warmte uit een afvalverbrandingsinstallatie en warmte uit een biomassa. Beide zouden niet duurzaam genoeg zijn, waardoor andere opties zijn bekeken door eigenaar Ennatuurlijk en de gemeente Breda. Warmte uit de haven van Moerdijk is een mogelijkheid waarnaar wordt gekeken. Een complicerende factor in dit proces is dat het onzeker is of de Amercentrale tot 2024 open blijft. Mogelijk zal een nieuw kabinet hierover een besluit nemen.

Drempels warmtenetten

Het blijkt lastig voor gemeentes om warmtenetten aan te leggen. Een oplossing is de hoge kosten omslaan naar alle Nederlanders. Dat is voor warmtenetten nog niet gebruikelijk, maar gebeurt wel bij gas- en elektriciteitsnetten.

Gemeenten hebben wel wettelijke instrumenten via het zogenoemde ‘warmteplan’. Daarmee kunnen zij afdwingen welk distributienet er in een bepaald gebied moet worden aangelegd en hoe energiezuinig en milieuvriendelijk dit moet zijn. Gemeenten durven dit vaak niet in te zetten uit vrees om projectontwikkelaars of bewoners af te schrikken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin