‘Met dit mooie weer haalt hij achterstand van late bloei in’
Op 15 en 16 september heeft Sjaak Verhoeven van kwekerij den Breeakker in Hedikhuizen herfsttomaten geplant, van het ras Speedella. Het gewas staat goed op kleur.
De voorgaande komkommerteelt is teelttechnisch gezien goed afgerond. “We hebben steeds in de klasse 1 kunnen blijven. Dankzij het meeldauwtolerante ras Greenfit hebben we ook geen last van meeldauw gehad. Door het slechte weer en het knijpen van de luchtramen, op het einde van de teelt, kregen we toen wel wat meer vruchten met Mycoshaerellapunten. En met dat donkere weer hebben we toch wel een komkommertje per week minder gesneden.”
Late bloei
Bij de herfsttomaten bloeide de eerste tros pas vijf tot 6 dagen na planten. De plantenkweker levert altijd een vrij vegetatieve plant, waar flink op gestookt moet worden. “Maar dat hebben we liever dan te generatief, want daar kun je heel weinig meer aan sturen.”
De late bloei haalt het gewas, dankzij het mooie weer, deels weer in. “Elke week winnen we een dag met dit mooie weer.” De derde tros begint halverwege week 39 af te buigen en de vierde komt in zicht. Eén blad boven de vierde tros gaat gekopt worden.
Snelheid houden
Verhoeven houdt flink snelheid op het gewas. “Met het temperatuur-regime mag de temperatuur op de middag doorlopen naar 30 graden. Even pieken om de afbloei op gang te houden.” De voornacht en nanacht staan respectievelijk op 20 en 21 graden Celsius ingesteld.
Als de afbloei eenmaal goed is gerealiseerd, zal hij de voor- en nanachttemperatuur een graad terug brengen. “daarna gaat er langzaam om de paar dagen een graadje vanaf.”
De watergift wordt, zo lang het kan, beperkt. “Zodat de plant eerst een goede wortelpruik gaat maken, waarmee hij meer kan produceren. Maar er beginnen nu knikkers aan te komen. Dan moet je wat meer water gaan geven. Er zit nu 70 Joules tussen de beurten. Dat was eerst 90 Joules. We willen niet onder een vochtgehalte van 63 procent in de mat komen. Maar het blijft elke dag kijken en bijsturen. Soms moet je zelfs op de dag wisselen met instellingen. Je moet er echt kort op zitten.”
Plagen of ziektes vormen geen probleem. Aan het eind van de voorgaande komkommerteelt is gefogd met Decis. “Dat is goed gegaan.” In de huidige tomatenteelt is een keer Oberon gespoten, om vrij breed wittevlieg en spint aan te pakken.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser