De LTO Kerngroep Witlof heeft een witlofcoöperatie opgericht. Het initiatief moet zorgen voor het gezamenlijk ontwikkelen van kennis en het opzetten van praktijkonderzoek.
De LTO Kerngroep Witlof vindt dat kennisontwikkeling de basis is voor telersbinding. Niet om de markt te reguleren, maar wel om samen sterker te worden en te profiteren van gezamenlijke kansen voor de nog 40 à 50 witloftelers die Nederland telt. Daarbij kijkt de kerngroep heel nadrukkelijk ook naar internationale samenwerking. Het oprichten van een witlofcoöperatie is een gevolg van het hiaat dat is ontstaan in collectieve kennisontwikkeling en het uitvoeren van praktijkonderzoek na het verdwijnen van de productschappen.
Toekomstagenda
Onderdeel van de kennisontwikkeling is een toekomstagenda. De LTO Kerngroep Witlof neemt de komende tijd de verantwoordelijkheid om een conceptagenda te ontwikkelen met een perspectief voor de komende vijf jaar. Vanuit dit perspectief zullen de onderzoeksopdrachten worden geprogrammeerd. Voor secretariële ondersteuning en de programmering maakt de witlofcoöperatie gebruik van de diensten van Vollegrondsgroente.net.
Inrichting witlofcoöperatie
Het oprichtingsbestuur van de witlofcoöperatie zal bestaan uit de leden van de LTO Kerngroep Witlof. Die kerngroep bestaat uit Gijs van Dongen (Zundert), Dirk Spruit (Nibbixwoud), Eelco Tuinenga (Nagele), André Vermue (Kwadendamme) en Gerwin de Vries (Espel). De ledenvergadering zal later het definitieve bestuur kiezen. Voor de programmering van de onderzoeken wordt een programmeringscommissie opgericht. Deze zal een dringend advies geven aan het bestuur over de onderzoeksvoorstellen.
Aanmelden en meepraten
Iedereen die wil meepraten over onderzoek of zich kandidaat wil stellen voor de voor de programmeringscommissie, kan zich aanmelden bij de witlofcoöperatie. Er zijn geen randvoorwaarden, behalve dat de leden zich moeten kunnen vinden in het gezamenlijk werken aan kennisontwikkeling voor de witlofteelt.