Ruud Grubben in Maasbree is halverwege week 24 bezig met de teeltwisseling.
“De eerste teelt is dit jaar meer in vluchten gekomen. Dat heeft qua productie niet positief gewerkt. Met de overgang van stam naar rank ging het veel beter dan vorig jaar, dus we dachten dat het wel goed zou gaan. Maar door het hele wisselvallige weer, en door de periode met heel weinig licht zo’n vijf weken geleden, viel dat tegen. We kregen behoorlijk wat groei en bloei, daarna laadde het gewas zich met het warme weer helemaal vol. Je zag nauwelijks nieuwe bloemen meer. De productie in de afgelopen week is veel te laag en de drie weken daarvoor was die ook niet hoog. We dachten dat het nu helemaal over was, maar net nu we moeten gaan ruimen begint hij toch weer aardig vol te komen.”
De nachten zaten op 17 graden Celsius. Op de dag is opgestookt naar 20 graden. “Er hing niet zoveel klein spul dat je dacht: nu moeten we doorstoken om dat nog groot te brengen.”
Spintdruk hoog
Qua ziektes is de teelt goed verlopen. “Van Mycosphaerella en rotplekjes hebben we zo goed als geen last gehad. Er is nog een keer met Switch gespoten. Dat helpt erg goed.” Bij de plagen begon spint een maand geleden op te komen. Voor de biologische bestrijding en aanvullende pleksgewijze correcties werd dat te veel, zodat een keer volvelds Floramite gespoten is. “Daarna bleef de druk hoog. We hebben het einde van de teelt met de hakken over de sloot gehaald. In de nieuwe teelt gaan we daarom in de eerste vijf dagen direct weer flink volvelds biologie uitzetten. Swirskii, Phytoseiulus, Encarsia en Eretmocerus. Met name de Phytoseiulus zullen we zeker nog twee keer volvelds gaan herhalen.”
Warm op teeltgoten
De planting voor de tweede teelt is gepland op vrijdag 16 juni. “Voor de donderdag is heel heet weer voorspeld. Daarom hebben we het planten bewust een dag opgeschoven.” Grubben is blij dat AATerra nog net op tijd een vrijstelling heeft gekregen. “We hebben de laatste jaren weinig Pythium-druk gehad. Maar het risico blijft groot met hoge temperaturen. Onze hangende teeltgoten zijn in de winter een voordeel, doordat matten sneller op temperatuur zijn. Maar in de zomer is dat net andersom. De matten gaan nog net niet koken in de eerste week na planten, maar ze worden wel erg warm. We trekken ook het scherm makkelijk dicht tegen te veel zon in die eerste week, met name om de temperatuur te temperen. Daarna heb je al weer zoveel bladmassa boven de matten zitten dat het probleem voor het grootste deel weer voorbij is.”
Zeker ras
Als ras is evenals vorig jaar gekozen voor Roxanne. “Dat is goed bevallen. Hij is een vrij zeker ras, net iets sterker tegen Mycosphaerella, en niet gevoelig voor brandkoppen. Dat laatste is zeker net rondom de langste dag belangrijk, als de zon op zijn hoogst staat.”
Auteur: Peter Visser