“Het is een groot drama op dit moment.” Zo omschrijft een ijsbergslateler de huidige marktsituatie. De algemene verwachting is niet dat er op korte termijn veel zal veranderen. Dat zal pas gebeuren als het een paar weken kurk droogt blijft of er ergens iets goed misgaat.
Plantingen lopen bij elkaar en bollen zitten ruim aan hun gewicht. Beregenen is noodzakelijk, maar houdt tevens in dat de gewassen de grond uitgieren. Dat betekent dat er momenteel volop aanbod van ijsbergsla is. Het huidige prijsniveau dat wordt genoemd, varieert per handelskanaal. Er wordt gesproken van 15 tot 17 cent per bol en van 25 tot 30 cent. Dat laatste prijsniveau wordt al bestempeld als ‘drie keer niets’, laat staan het eerste prijsniveau.
Te veel aanbod
Het euvel is niet zozeer de achterblijvende vraag, want vraag is er wel degelijk bij het huidige weer. Het euvel is dat het aanbod de vraag ruim overtreft en de handel bij de huidige temperaturen vaak moeizaam verloopt. Zo’n maand geleden werd bij de afzet in het vroege seizoen ook al vastgesteld dat het prijsniveau met 22 tot 25 cent onder de maat was. Al met al verloopt het seizoen, vanuit de prijsvorming bekeken, tot nu toe dan ook bedroevend.
Vooruitzicht export
Naar de export gekeken, leert de ervaring dat in week 27 de afzet naar Duitsland vaak moeizaam van start gaat, omdat dan daar de vakantieperiode begint. Nu dat in week 25 al het geval is, voorspelt dat niet veel goeds, luidt de conclusie over de exportmogelijkheden naar onze oosterburen.
‘Nederland is te zeer afhankelijk van de situatie in Oost-Europa’.
Goede kwaliteit
De kwaliteit van de ijsbergsla heeft over het algemeen nog weinig te lijden van de droogte, mede door het frequent beregenen. Wel zijn er verschillen tussen de rassen in gevoeligheid voor rand, die onder de huidige omstandigheden naar voren komen. Mocht het weer langer aanhouden, dan kunnen kwaliteitsproblemen niet uitblijven, alleen uit zich dat bij ijsbergsla volgens een Noord-Hollandse teler pas later in de prijs. “En dan moeten er in heel Europa problemen zijn. Nederland is te zeer afhankelijk van de situatie in Oost-Europa. Wij zijn pas in beeld als daar een kentering komt en er gaten in de oogstprogramma’s gaan vallen.”
Twee weken droogte
Zoals het er nu naar uitziet, lijkt het er dan ook niet op dat er op de korte termijn veel verandering zal komen in de marktsituatie. “Pas als we nog zo’n twee weken dit weer hebben, beginnen links en rechts problemen te ontstaan en kunnen we prijzen maken. Maar zo standvastig is het Hollandse weer meestal niet”, stelt een teler in Zuid-Nederland.
IJsbergsla in de supermarkt
Bij Albert Heijn is ijsbergsla het ‘goedkoopje’ met 75 cent per bol. Jumbo hanteert dezelfde prijs, evenals de Plus. Bij Jan Linders is de consument met 69 cent zonder ‘goedkoopje’ toch nog iets goedkoper uit. Maar Lidl is echt de goedkoopste met ijsbergsla. Daar liggen ze voor 39 cent per stuk in het schap.
Markttendens: weinig tot geen verbetering.
Klik hier voor prijzen van andere gewassen