“De laatste drie weken hebben we niet meer zelf hoeven te beregenen”, meldt teler Gert van Vugt op 27 juli opgelucht.
Dan zijn de omstandigheden ook meteen anders, want er waren momenten dat de planten in de koelcel terecht kwamen omdat ze door de nattigheid nog niet uitgeplant konden worden. “Ja, zo gaat dat tegenwoordig. Het weer wordt steeds extremer.”
De kwaliteit van de bladgewassen als lollo rossa, lollo bionda, rode eikenbladsla en babyleaf heeft er niet onder geleden. “Nee, die was super. Dat komt natuurlijk ook omdat we zelf op tijd hebben beregend. Dan voorkom je dat er rand ontstaat.”
Preventief behandelen
Bladluizen en valse meeldauw kwamen tot nu toe niet voor. “Enerzijds hebben de rassen resistenties, hoewel dat bij die kleinere bladgewassen soms wat minder breed is dan bij bijvoorbeeld ijsbergsla. En ondanks die resistenties moet je preventief behandelen, want je weet nooit welk fysio er op kan duiken. Dat is ook het advies van de zaadfirma’s.” Die behandelingen werden in de afgelopen weken tussen de buien door uitgevoerd.
Geleverd tegen bodemprijzen
Qua afzet is de situatie bij de kleine bladgewassen vergelijkbaar met de grote. “Tot vorige week verliep het heel moeizaam. We hebben plantingen gefreesd toen de oogst bij elkaar begon te lopen en we hebben geleverd tegen bodemprijzen met als dieptepunt een prijs van zo’n € 3,75 voor een doos met 12 stuks. Sinds vorige week is het eindelijk wat aangetrokken tot het huidige niveau van zo’n € 6 per doos. Dat is dan een redelijk prijsniveau dat je echt wel nodig hebt.”
Continu leveren
Kort nadat de langste dag gepasseerd was, schakelde Van Vugt over van wekelijks naar tweewekelijks planten. “Dat doen we vanaf begin juli en daar gaan we mee door tot in de derde week van augustus. Op die manier proberen we het op te vangen dat plantingen uit elkaar groeien, omdat de groeiomstandigheden normaal gesproken geleidelijk aan minder goed worden. Je moet toch proberen om continu te kunnen leveren.”
Auteur: Stan Verstegen