De margeverdeling in de agrifoodsector is nog net zo scheef als tien jaar geleden.
De Rabobank verwacht dat de marktwaarde van producten sterk gaat toenemen. Daar zal de primaire sector nauwelijks van profiteren. De margeverdeling in de agrifoodsector is nog net zo scheef als tien jaar geleden. De situatie voor de tuinder nu ten opzichte van toen is niks verbeterd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Rabobank in samenwerking met het LEI naar de margeontwikkeling tussen 2005 en 2009 in vergelijking met een zelfde onderzoek voor de periode 2000 tot en met 2004.
Volgens directeur Dirk Duijzer van de Rabobank mag het onderzoek beslist geen aanleiding zijn voor nieuw protest van tuinders bij supermarkten. De uitkomst moet juist aanleiding zijn voor ondernemers om scherpere strategische keuzes te maken. Dat stelde hij vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst van de bank met leden van Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalisten (NVLJ) in Utrecht.
Ook hekelde hij de Tweede Kamer die met enig regelmaat weer schande roept en moties indient over een betere verdeling van de koek. Wat de politiek doet, werkt vaak averechts. Het zet de tuinders niet aan tot daadwerkelijke en langdurige verbetering van hun positie. Want de primaire sector moet juist meer samenwerken met de andere schakels. Dat kan door zelf ketens op te zetten of een niche zien te vinden waar meer rendement uit te halen valt, meent de topman.
Die meerwaarde valt vooral te halen door het bedenken van nieuwe producten met overige ketenpartijen. Dit past ook in de omkering die in de keten plaats vindt. Van een aanbodgerichte productie en dito afzet transformeert de keten naar een vraaggerichte structuur. Investeren in het eigen product en tegelijk in samenwerking met de overige ketenpartijen past in de huidige tijdgeest. Het is de enige manier voor tuinders om een uitweg te zoeken naar een betere verdeling van het geld dat wordt verdiend in de sector.