Doorgaan naar artikel

Nieuwe kas met diffuus glas en groeilicht

Paul en Harry van Lipzig hebben hun nieuwe bedrijf Hortus in Futuro in Maasbree onder andere laten voorzien van diffuus glas en groeilichtarmaturen.

Aan de schaduwzijde van de ruim 9 hectare grote komkommerkas, aan de noordkant, ligt het bedrijfsgebouw met daarnaast de buffertank. Het eerste wat bij aankomst direct opvalt, is de heldere frisse groene kleur van het bedrijfsgebouw. Paul van Lipzig: “Het is een heel gewaagde kleur. Maar ons hoofdproduct is de komkommers, een van oorsprong tropisch gewas. Dat willen we uitstralen. Vandaar dat we hier naast de ingang straks een aantal palmbomen gaan zetten, zoals die nu ook al op de binnen-patio staan.”

Eigen huisvesting
Het pand is ingedeeld in drie naast elkaar gelegen secties: de personeelsruimte, de verwerkingshal, en de techniekruimtes. De hele bovenverdieping gaat bestemd worden als huisvesting voor een kerngroep van geschikte Poolse medewerkers. Van Lipzig: “Als we een geschikte groep vaste mensen hebben, willen we die houden en daar zuinig op zijn.” Het is niet verwonderlijk dat het personeel al staat te springen om er in te mogen zodra het gereed is, waar ze nu bijvoorbeeld met een hele groep samen in een gehuurd huis opgepropt zitten. Daarnaast helpen de eigen voorzieningen Van Lipzig om de arbeidskosten zo laag mogelijk te houden.

TV en internet
De hele verdieping is voorzien van vloerverwarming. “Centraal door ons aangestuurd. Want in de Oost-Europese cultuur is het vaak gebruikelijk om de verwarming vol open te draaien, met daarbij de ramen open. De stroom op de kamers is ook afgezekerd, zodat ze niet ook nog eens een eigen gekocht elektrisch heatertje kunnen aansluiten.” De verlichting in de centrale ruimtes werkt op bewegingssensoren.
Er zijn 10 ruime tweepersoonskamers met TV- en internetaansluiting, die via korte zijgangetjes in verbinding staan met de lange centrale gang. “Die zijgangen kosten wat meer ruimte, maar het biedt meer privacy, en geeft minder geluidoverlast als ze op verschillende tijden moeten beginnen.”

Dakterras
Er is voor mannen en vrouwen een aparte ruimte met toiletten, douches en wasbakken. Verder is er een goed uitgerichte centrale keuken, met voor iedereen een eigen opbergkast met planken en een koelkastje onderin. En een ruimte met wasmachines. “Met muntautomaat om er bewust mee om te gaan, zodat ze niet voor het kleinste vuile dingetje een was gaan draaien.”
Een grote centrale woonkamer, evenals de gangen voorzien van vloerbedekking, staat in verbinding met een dakterras. “De bewoners kunnen op deze manier in de zon en uit de wind buiten zijn. Het is niet de bedoeling dat ze buiten het pand op het erf rond gaan hangen.” Vanaf het terras is er uitzicht op de patio, die grenst aan de bedrijfskantine op de begane grond. Ook biedt een rij ramen een doorkijk naar de sorteerhal.

Netjes houden
Er gaan een aantal strikte regels gelden om de huisvesting netjes te houden. “Er moet orde en structuur zijn. We investeren er fors in, en willen dus dat het er over tien jaar nog goed uitziet, en niet dat het helemaal uitgeleefd is.” Zo moet onder andere schoeisel beneden aan de trap eerst verruild worden voor in huis te dragen pantoffels. Een van de Polen wordt huismeester, en is verantwoordelijk dat alles ordelijk en goed onderhouden blijft.
De Polenhuisvesting is volledig gescheiden van de overige bedrijfsruimtes. Zij moeten, net als iedereen, buitenom naar binnen via de centrale bedrijfsingang met ontvangstruimte.

Lees meer over het bedrijf in weekeditie 39 van Groenten & Fruit actueel

Bekijk meer foto’s van Hortus in Futuro

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin