Doorgaan naar artikel

Teler al jaren klaar voor legale wietteelt

De wietwet van D66 is door de Tweede Kamer. Kunnen Nederlandse telers zich nu gaan warmlopen voor omschakeling naar wietteelt?

Eind 2013 peilden we uw mening al eens over de toen net aangekondigde wietwet waar D66 aan ging werken. Deze week is die wet in meerderheid door de Tweede Kamer heen geloodst. Een horde die lang als onneembaar werd gezien is daarmee toch genomen.

In onze peiling van november 2013 zagen de Nederlandse telers die gereguleerde teelt wel zitten. 58% stelde: legaal is legaal. Met andere woorden, als het eenmaal gereguleerd is, waarom zou ik dat spul dan niet netjes gaan telen? Geen crimineel gedoe met gevaarlijk stroom aftappen, brandgevaar, de hand lichten met arbeidsomstandigheden, nergens op letten als het gaat om al dan niet toegelaten gewasbescherming. Nee, gewoon netjes. Zoals de Nederlandse tuinder ook zijn tomaten of zijn asperges teelt.

Imago tuinbouw naar de haaien

Iets meer dan een kwart van de stemmers zag het imago van de tuinbouw als grootste slachtoffer van het gereguleerd mogen telen van cannabis. Dat standpunt werd deze week in de kamer het helderst weergegeven door tegenstemmer CDA: “Wat geen ouder voor zijn kind wil, dat moeten we niet normaal maken door de teelt te gaan goedkeuren.”

Daar kan aan worden toegevoegd dat de mensen die sowieso tegen het Nederlandse softdrugs-gedoogbeleid zijn, vermoedelijk ook niet blij zullen zijn met de tuinders die daar hun medewerking aan gaan verlenen. En dat kan weer negatief terugslaan op het imago van de gehele tuinbouw.

Eerste Kamer eigenwijs

Het blijft overigens twijfelachtig of het daadwerkelijk van gereguleerde teelt gaat komen. De partijen die in de Tweede kamer tegen stemden (VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP) hebben in de Eerste Kamer wél een meerderheid. Daarbij is de positie van de VVD dan wel weer interessant: de VVD-leden stemden op het partijcongres juist vóór regulering van de teelt en zo is dat ook in het verkiezingsprogramma terecht gekomen.

Niet dat dat een garantie is dat de VVD-senatoren zich daar ook maar een jota aan gelegen laten liggen. Die hebben immers zo hun eigen (en niet zelden eigenwijze) kijk op de kwaliteit van de aan hen voor goedkeuring voorgelegde wetsvoorstellen.

En uiteindelijk kan de nieuwe Tweede Kamer na 15 maart de hele boel toch weer terugdraaien. Misschien dus toch nog maar even wachten met het schrijven van een teeltschema en een investeringsplan.

Geef uw mening


Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin