De olieprijs fluctueert deze week nogal. Dinsdag steeg de prijs voor een vat ruwe olie nadat duidelijk werd dat Opec zich in januari gehouden lijkt te hebben aan de zichzelf opgelegde doelstelling om de olieproductie op een lager peil te krijgen en daarmee de prijs op te voeren.
Opec kwam afgelopen maandag met cijfers naar buiten waaruit blijkt dat het oliekartel de dagproductie in totaal met 890.000 vaten per dag heeft verlaagd ten opzicht van de maand ervoor.
Toch waren handelaren in eerste instantie niet overtuigd van de cijfers en sloot de prijs voor een vat ruwe olie diezelfde nog 1,7% lager.
Volgens een analist van Citi Futures zal er binnen een half jaar een tekort aan olie kunnen ontstaan als de olieproducerende landen in dit tempo de productie blijven verlagen. Dat er zo snel een tekort zou kunnen ontstaan, heeft ook te maken met de toenemende vraag aan olie als gevolg van de economische groei.
Wat een remmend effect zal hebben op de prijs zijn de cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Volgens Energy Information Administration zijn die voorraden afgelopen week opnieuw aanzienlijk toegenomen. In de week die eindigde op 10 februari was sprake van een toename met 9,5 miljoen vaten. Een week eerder waren er ook al 14 miljoen vaten bijgekomen. Inmiddels staan de voorraden op 518 miljoen vaten. Het is voor het eerst sinds 1982 dat de voorraden zo groot zijn. Analisten voorzagen een veel kleinere toename, van minder dan 3 miljoen vaten.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/