“Het is met andijvie momenteel hetzelfde als met alle bladgewassen”, zegt Johan Vissers in Rijsbergen op 28 juni. “Het groeit vanzelf en de kwaliteit is prima, maar de afzet is knudde.”
Door de voorspoedige groei zijn de kroppen ook aan de royale kant. “Op een gegeven moment hebben we stukken overgeslagen om weer bij te zijn, anders blijf je achter de feiten aanlopen.” Op deze manier voldoet Vissers aan zijn leveringsplichten, maar is het niet rendabel om voor de prijzen op de vrije markt andijvie te gaan snijden.
Geen rand of schot
Omdat Vissers met vaste buizen kan beregenen wanneer dat nodig is, zijn er ondanks de omstandigheden geen problemen met rand of schot. “Anconi is sowieso sterk tegen rand en schot, maar extra beregenen helpt natuurlijk wel om het gewas te koelen. Met onze twee pompen hebben we voldoende capaciteit om het ook onder deze omstandigheden bij te kunnen houden met beregenen. Ik kan me voorstellen dat dit op grotere bedrijven wel tot problemen kan leiden.”
Een heel klein beetje binnenrand trof Vissers wel aan, maar de zwaarte van de kroppen is toch eigenlijk het grootste probleem. “Ze zijn dan ook niet zo compact en de vorm is niet zo mooi.”
‘Ik zie gamma-uiltjes vliegen, dus binnenkort kun je rupsen verwachten’
Weinig middelen
Op het gebied van gewasbescherming bleef het tot nu toe rustig. “We hebben de onkruidbestrijding uitgevoerd en verder eigenlijk nog niets. Ik zie wel gamma-uiltjes vliegen, dus binnenkort kun je rupsen verwachten. Daarvoor hebben we alleen nog Tracer, dat is duurder dan Decis en ik vraag me af hoe goed het tegen rupsen werkt. Daarnaast is het zaad gecoat tegen bladluizen en daartegen kunnen we Pirimor gebruiken. Alleen is dat met dat warme weer heel snel verdampt. Gelukkig zijn de problemen met insecten in andijvie niet zo groot, maar we hebben ook maar weinig voorhanden om het aan te pakken.”
Zware Chinese kolen
De voorjaarsteelt Chinese kool verliep in een aflopende lijn. “We hebben de eerste op 25 april geoogst tegen goede prijzen. Bij de eerste twee plantingen was de prijs goed, maar daarna ging het snel bergafwaarts. De kwaliteit was goed en de kolen groeiden tot wel een kilo. Dat is eigenlijk te zwaar, want je krijgt ze niet meer ingehoesd. De laatste vier plantingen zijn qua afzet gewoon niet goed geweest.” Rond 20 juni werden de laatste voorjaarsplantingen geoogst. Door schot en binnenrand werden de allerlaatste niet meer gesneden.
Auteur: Stan Verstegen