Teler Pieter van Gog verkoopt vanaf volgend seizoen zelf zijn komkommers in Duitsland. Voor dat doel investeert hij dit najaar in assimilatiebelichting op 13 hectare.
De klanten die van Gog gaat bedienen met de komkommers, zijn dezelfde retailers en discounters die de tomaten en paprika’s van zijn bedrijf Wittenberg-Gemüse in Wittenberg (vlakbij Berlijn) afnemen. “We hebben in 4 jaar tijd 100% dekking gevonden voor de productie van 15 hectare tomaten en 7,5 hectare paprika. In dezelfde kanalen gaan we nu onze komkommers verkopen, maar dan moet je wel de sortering en kwaliteit kunnen leveren die afgesproken is.”
Sortering volgens afspraak
Omdat komkommers erg lichtgevoelig zijn, is het zeker in de eerste maanden van de teelt moeilijk om altijd de juiste sortering te halen. “Als je uitgaande van de gemiddelde lichtcijfers 8 stuks aan de plant hebt laten komen en het valt tegen, dan groeien de komkommers uit tot 35‘ers en soms zelfs maar 30‘ers. Als je een groot deel van de productie in weekprogramma’s verkoopt, kun je op zo’n moment je afspraken niet nakomen. Dat kan duur uitpakken.”
Na een proef op een van zijn bedrijven, investeert Van Gog dit najaar daarom in assimilatiebelichting op bijna 13 hectare in Asten-Heusden. Hij hangt 100 µmol/m2/sec. (8.000 lux) op. Het is niet zijn bedoeling jaarrond komkommers te produceren. “De telers die bij komkommers winterproductie hebben geprobeerd, zijn allemaal failliet gegaan”, beweert hij.
Verser product
Door de komkommers zelf te vermarkten verwacht hij een beter product aan de klant te kunnen bieden. “Nu wordt er met het product te vaak gespeculeerd in het handelskanaal. Door de korte lijnen is mijn product verser. Als je kwaliteit maakt, krijgt de klant kwaliteit. Ik koop in principe niet van anderen in, tenzij de kwaliteit echt heel goed is. De komkommers uit de hogedraad zijn kaarsrecht, maar het kan nog veel beter”, vindt van Gog.
Lees meer over de doorbraak in belichte komkommers in Groenten & Fruit nr. 20 van 27 september